Home » D:News » Ce se întâmplă în corp când combini alcoolul cu energizantele. Prima reacţie e la nivelul creierului

Ce se întâmplă în corp când combini alcoolul cu energizantele. Prima reacţie e la nivelul creierului

Ce se întâmplă în corp când combini alcoolul cu energizantele. Prima reacţie e la nivelul creierului
Publicat: 05.04.2017
Băutura energizantă pe care o găsim la supermarket şi al cărei rol declarat este acela de a creşte capacitatea de efort, de a furniza energie, poate avea, în anumite situaţii, efecte morbide. “În situaţii extreme, energizantele pot duce chiar la deces, dar, de cele mai multe ori, utilizarea lor excesivă se asociază cu tulburări cardiovasculare şi neurosomatice certe’’, subliniază dr. Claudiu Chivu, specialist în chirurgie cardiovasculară.

Compoziţia băuturilor energizante include de obicei următoarele elemente: cofeină, care stimulează sistemul nervos, aminoacizi esenţiali, cum este taurina implicată în transmitera impulsurilor nervoase, şi substratul energetic, cum ar fi zaharurile sau alte substanţe similare. “La acestea se adaugă conservanţi, aditivi şi alte substanţe, inclusiv aluminiu din ambalajele utilizate. Chiar dacă substanţele de bază au, la prima vedere, şi în doze normale, efecte benefice asupra sistemului nervos, asocierea aditivilor şi a altor substanţe vor avea efecte nedorite pe termen îndelungat. Dacă trecem de doza uzuală (adică mai mult de o cutie de băutură energizantă ) sau facem anumite combinaţii, putem ajunge în situaţii realmente periculoase, fără a conştientiza de unde provine, de fapt, necazul’’, precizează dr. Claudiu Chivu, pentru Gândul.

În combinaţie cu alte stimulente sau cu alcoolul, energizantele pot fi fatale. ‘’În cazul primelor, efectele secundare ale cofeinei se sumează cu cele ale celorlalte stimulente, apare un fenomen de potenţare. În  combinaţie cu alcoolul, în prima fază, băutura energizantă va estompa la nivel cerebral efectul acestuia. În rest, băuturile energizante pot potenţa şi efectele nocive ale drogurilor’’, adaugă specialistul.

 

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase