Home » Istorie » Cum a devenit Roma un mare imperiu? Cercetătorii fac o descoperire surprinzătoare

Cum a devenit Roma un mare imperiu? Cercetătorii fac o descoperire surprinzătoare

Cum a devenit Roma un mare imperiu? Cercetătorii fac o descoperire surprinzătoare
Publicat: 18.08.2017
Un grup de savanţi germani şi danezi condus de cercetători de la Universitatea Goethe din Frankfurt, Germania, au analizat 70 de monede romane care datează din 310-300 î.e.n. până în 101 î.e.n., o perioadă influenţată de Al Doilea Război Punic (218 - 201 î.e.n.). După înfrângerea cartaginezilor, în Imperiul roman s-a constat un influx masiv de argint din Peninsula Iberică, bogăţii ce au făcut ca Roma să se dezvolte într-un mare imperiu şi să asigure dominaţia în Marea Mediterană.

Înfrângerea lui Hannibal a însemnat că minele de argint din Peninsula Iberică să fie capturate de romani în jurul anului 211 î.e.n. Influxul de argint iberic a schimbat în mod semnificativ economia Romei, permiţându-i să devină unul dintre cele mai mari imperii ale istoriei, relatează Daily Mail.

În timpul celui de Al Doilea Război Punic, Hannibal a reuşit iniţial să-i înfrângă pe romani, doar pentru a fi înfrânt mai apoi într-un contraatac care i-a împins armata înapoi în Africa de Nord.

Retragerea cartagineză a însemnat că au pierdut controlul asupra Peninsulei Iberice, care reprezenta una dintre cele mai importante surse de argint din lumea mediterană.

Noile analize au scos la iveală importanţa argintului pentru victoria finală a Romei şi pentru transformarea sa într-un mare imperiu.

Cercetătorii au demonstrată că monedele făcute înainte de 209 aveau o altă sursa faţă de cele mai târzii. Înainte de război, monedele romane erau realizate cu ajutorul argintului din Egee şi din Sicilia. Atunci când conflictul s-a întors în favoarea romanilor în 209 î.e.n., s-a constatat că sursa argintului se găseşte în minele din Peninsula Iberică.

„Acest influx masiv de argint iberic a schimbat semnificativ economia Romei, dându-i posibilitatea să ajungă o superputere”, precizează coautorul Katrin Westner de la Universitatea Goethe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperirea care dă peste cap teoria destrămării Imperiului Roman

Jocurile de putere şi intrigile reginelor: Istoria din spatele serialului „Urzeala Tronurilor”

Cinci lucruri mai puţin cunoscute despre Hannibal, cel mai mare inamic al Imperiului Roman

Cât de diversă era de fapt populaţia Romei? Un nou studiu scoate la iveală un aspect surprinzător

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase