Home » D:News » Care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le aduc fructele toamnei

Care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le aduc fructele toamnei

Care sunt beneficiile pentru sănătate pe care le aduc fructele toamnei
Publicat: 23.09.2017
În acest anotimp trebuie să consumăm cât mai multe produse naturale, fructe şi legume care să asigure organismului substanţe nutritive, antioxidanţi şi flavonoizi, care să reducă radicalii liberi şi stresul oxidativ rezultat din procesul de ardere al alimentelor, atât de nocive sănătăţii.

 Merele, strugurii, zmeura perele, prunele, gutuile sunt vedetele sezonului de toamnă, au un conţinut bogat în vitamine şi  fibre, asigură o digestie optimă şi un tranzit normal.

Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru CSID ce avantaje au fructele toamnei pentru organism.

Merele

Merele au în compoziţie minerale precum magneziu, calciu, cupru, dar şi o serie de vitamine, cu precădere vitamina C. Un rol important îl au pectinele care participă la buna funcţionare a aparatului digestiv, reglând peristaltismul intestinal şi absorbind deşeurile şi toxinele, putând preveni astfel cancerul de colon.

Prin vitamina A se stimulează secreţia mucusului intestinal, care are rol protector şi participă la prevenirea ulcerului, dar şi la dezinfecţia intestinului.

Un alt rol important al pectinelor din măr este acela de a scădea valoarea colesterolului sangvin, fiind un adjuvand natural tratamentului hipocolesterolemiant.

Mărul este sursă importantă de flavonoizi, are aproprietăţi antioxidante şi efecte benefice în prevenţia unor afecţiuni cronice sau degenerative. Recomand pacienţilor consumul de mere în regimurile de slăbire, deoarece au zaharuri necesare bunei funcţionări a organismului, au un uşor efect diuretic şi o încărcătură calorică scăzută.

Perele

Perele sunt fructe zemoase şi dulci, înrudite cu gutuile şi merele. Prin conţinutul lor asigură 15 % din aportul zilnic de fibre, având şi proprietăţi hipocolesterolemiante.

Susţin consumul de pere, deoarece au un conţinut bogat în minerale, precum calciu, fosfor, potasiu, dar şi în vitamine din grupul B. Ele reprezintă o sursă de vitamine, A, B1, B2, E,  dar au şi caroten şi acid folic, cu rol remineralizant.

Sunt recomandate persoanelor astenice, anemice. Perele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ şi depurativ, fiind un adjuvant în aliementaţia pacienţilor care suferă de constipaţie cronică.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase