Home » D:News » Ce trebuie să ştii despre cel mai bun prieten al tău? Somnul câinilor este tulburat de evenimente stresante, precum este şi în cazul oamenilor

Ce trebuie să ştii despre cel mai bun prieten al tău? Somnul câinilor este tulburat de evenimente stresante, precum este şi în cazul oamenilor

Ce trebuie să ştii despre cel mai bun prieten al tău? Somnul câinilor este tulburat de evenimente stresante, precum este şi în  cazul oamenilor
Publicat: 04.11.2017
În urma monitorizării a 16 câini din diferite rase, care au inclus labradori, un Jack Russel şi un ciobănesc, cercetătorii unguri au ajuns la următoarea concluzie: stresul afectează somnul câinilor.

Într-o rundă de teste, câinii au avut experienţe pozitive, precum jucatul, iar în următoarea rundă au fost implicate experienţe negative, precum absenţa stăpânului. Câinii au fost lăsaţi apoi să doarmă, scrie The Independent.

Cercetătorii au descoperit că patrupedele au adormit mai repede în urma experienţelor negative, probabil o reacţie de a scăpa de emoţiile negative.

De asemenea, câinii care au trecut prin experienţele negative au petrecut mai mult timp în faza REM a somnului, unde creierul este mai mult activ.

Testele de experienţe pozitive şi negative asupra celor 16 câini au fost separate de o perioadă de câteva zile.

Dr. Anna Kis, de la Academia Maghiară de Ştiinţe, a precizat pentru Daily Mail că, „la oameni, stresul cauzează dificultăţi în adormire, în timp ce la câini stresul îi face să adoarmă mai repede. Considerăm că aceasta este o măsură de protecţie a câinilor pentru a nu mai fi în acel mediu stresant”.

„Totuşi, am găsit că aceşti câini nu se pot bucura de un somn adânc după o experienţă negativă. Se sugerează că, asemenea oamenilor care au dificultăţi de a adormi după o zi stresantă, câinii au o problemă similară”.

Experimentul a mai găsit că personalităţile câinilor contribuie la răspunsul acestora: „câinii jucăuşi reacţionează altfel în faţa stresului social”, au precizat cercetătorii, adăugând că „investigarea viitoare a diferenţelor individuale, precum vârsta sau sensibilitatea, vor reprezenta un pas înainte important”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO

Detaliul care face prietenia dintre aceşti doi câini o lecţie de viaţă

Câinii sunt mai apropiaţi de noi decât credeam: cel mai bun prieten al omului a învăţat să comunice prin mimică pentru a se face înţeles

Ce nu ştiam despre câini: un nou studiu arată că cel mai bun prieten al omului învaţă atunci când doarme, la fel ca noi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase