Home » D:News » Viaţa unei femei din armata Coreei de Nord: Violurile sunt frecvente, iar din cauza condiţiilor drastice acestea încetează să mai aibă menstruaţie

Viaţa unei femei din armata Coreei de Nord: Violurile sunt frecvente, iar din cauza condiţiilor drastice acestea încetează să mai aibă menstruaţie

Viaţa unei femei din armata Coreei de Nord: Violurile sunt frecvente, iar din cauza condiţiilor drastice acestea încetează să mai aibă menstruaţie
Publicat: 25.11.2017
O femeie, fostă soldat într-una dintre cele mai mari armate ale lumii, susţine că viaţa în armată este atât de drastică încât multe femei încetează să mai aibă menstruaţie. De asemenea, violul, spune ea, era un lucru obişnuit.

Pentru aproape 10 ani, Lee So Yeon a dormit în partea de jos a unui pat supraetajat dintr-o cameră pe care o împărţea cu peste 20 de alte femei. Fiecare femeie primea câteva sertare în care îşi putea depozita uniformele. Pe aceste noptiere fiecare avea câte două fotografii. Una dintre ele era cu fondatorul Coreei de Nord, Kim Il-sung, şi a doua cu Kim Jong-il, notează BBC

Femeia a părăsit armata în urmă cu peste 10 ani, însă susţine că amintirile din acea perioadă sunt încă vii. ”Păturile pe care dormeam erau făcute din orez. Aşadar toate mirosurile corpului se impregnau în aceasta,” spune Yeon. ”Ca femeie, unul dintre cele mai dificile lucruri era faptul că nu puteai să te cureţi, deoarece nu exista apă caldă. Ţevile erau conectate la un izvor din munte, deoseori pe ţevi intrau broaşte sau şerpi,” adaugă ea. 

So Yeon, acum la vârsta de  41 de ani, este fiica unui profesor universitar şi a crescut în nordul ţării. Mulţi bărbaţi din familia sa fuseseră soldaţi, iar când foametea a devastat ţara la începutul anilor 1990, femeia a decis să se ofere ca voluntar în armată, motivată de faptul că va primi câte o masă în fiecare zi. Sute de femei tinere au luat aceeaşi decizie. 

Înrolată în armată la 17 ani, primii ani în cadrul noului colectiv au fost plăcuţi pentru So Yeon. Era uimită de noul său uscător de păr, deşi penele dese de curent nu îi permitau să îl utilizeze atât de frecvent. Rutina zilnică pentru bărbaţi şi femei era relativ asemănătoare. Femeile aveau un antrenament mai scurt decât bărbaţii, dar trebuiau să şi cureţe sau să gătească pentru soldaţi, zilnic. 

Coreea de Nord este o societate dominată de bărbaţi, iar tradiţia rolurilor de gen s-a păstrat,” afirmă Juliette Morillot, autoare a cărţii Coreea de Nord în 100 de întrebări. 

Mediul în care trăiau şi porţiile reduse de hrană le-a schimbat organismul femeilor rapid. ”După şase luni de serviciu, menstruaţia înceta în mare parte din cauza lipsei hranei şi a mediului stresant. Femeile soldat spuneau că sunt fericite că nu mai au menstruaţie, ele susţineau că oricum situaţia era destul de gravă,” afirmă So Yeon. 

Femeia susţine că armata nu furniza absorbante, aşadar ea şi alte colege ale sale erau forţate să le reutilizeze pe cele pe care le aveau deja. ”Chiar şi în prezent femeile utilizează vechile absorbante din bumbac alb, care trebuie spălat în fiecare noapte atunci când bărbaţii dorm,” afirmă Morillot. 

Deşi So Yeon a ales singură să se înroleze în armată, oficilaităţile au anunţat în 2015 că toate femeile trebuie să realizeze un stagiu în  armată începând cu vârsta de 18 ani. 

Serviciul militar din Coreea de Nord

Femeile din Coreea de Nord trebuie să facă parte din armată pentru minimum şapte ani şi bărbaţii 10 ani. În medie, 40% dintre femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 25 de ani sunt în uniformă. Studenţii cu abilităţi speciale, precum cele sportive sau artistice, pot refuza stagiul militar. 

Majoritatea femeilor susţin că au auzit frecvent de violuri în cadrul armatei, dar niciuna dintre acestea nu a recunoscut că ar fi fost victima unui astfel de atac. ”Violenţa domestică este încă acceptată şi nu este raportată autorităţilor,” a declarat Morillot. 

La 28 de ani, So Yeon şi-a încheiat stagiul militar, iar în 2008 a decis să fugă din ţară. La prima încercare a fost capturată şi închisă pentru un an. La a doua încercare a înotat de-a lungul râului Tumen şi a ajuns în China. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase