Home » D:News » Nouă echipe de liceeni, în finala competiţiei naţionale de rovere Exo-RO 2017

Nouă echipe de liceeni, în finala competiţiei naţionale de rovere Exo-RO 2017

Publicat: 23.11.2017
În perioada 24 – 26 noiembrie 2017, nouă echipe de elevi români concurează în finala Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-RO, la Târgu Ocna, în judeţul Bacău. Acestea vor prezenta şi testa roverele pe care le-au construit în perioada octombrie – noiembrie.
Competiţia este organizată de Agenţia Spaţială Română (ROSA) şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România), alături de Consiliul Judeţean Bacău în calitate de partener al evenimentului şi cu sprijinul Salinei Târgu Ocna şi al Primăriei Târgu Ocna. 
 
„Prin această competiţie, ne dorim să trezim interesul tinerilor elevi români faţă de domeniul spaţial şi să îi ajutăm să-şi dezvolte competenţe profesionale care să-i îndrepte în viitor spre o carieră în domeniul ştiinţei, tehnologiei, ingineriei sau matematicii”, a declarat Cristina Stancu, manager adjunct ESERO România.

Fiecare echipa a pregătit un rover care trebuie să îndeplinească o misiune ştiinţifică principală ce constă în deplasarea telecomandată până la un punct fix şi măsurarea parametrilor: presiunea atmosferică, temperatura mediului înconjurător, diferenţa de altitudine şi transmiterea de imagini către staţia de bază. Departajarea echipelor se va face şi prin felul în care este îndeplinită misiunea ştiinţifică secundară, definită de fiecare echipă în parte, ce le va testa îndemânarea şi competenţa. 

Cele nouă echipe care vor concura în finală sunt:
Little Future Robots, Liceul Tehnologic Jimbolia, jud. Timiş
Highlander, Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu”, Bucureşti
Inspiration „Carmen Sylva” – ICS, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, jud. Constanţa
SpaceXplorers, Liceul Internaţional de Informatică, Bucureşti
Help-R, Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa, jud. Constanţa
AstroRovers, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava
Tezeus, Colegiul Naţional de Informatică „Matei Basarab”,  Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea
Cosmic Dust  Liceul Teoretic „Grigore Moisil” – CoderDojo Timişoara , jud. Timiş
AutoVortex, Clubul de Robotică Educaţională AutoVortex România, Bucureşti
 
Evaluarea echipelor se va face după următoarele criterii: valoarea educaţională (20%), realizările tehnice (40%), lucrul în echipă şi prezentarea proiectului (10%) şi proba practică (traseul) (30%). 
 
Proba practică are loc sâmbătă, 25 noiembrie, între orele 10:00 – 14:00, la Salina Târgu Ocna. Prezentările finale şi festivitatea de premiere au loc duminică, 26 noiembrie, între orele 10:00 – 12:00. 
 
„Ne bucurăm să fim parte din acest proiect ce încurajează promovarea educaţiei. Le mulţumim specialiştilor de la Agenţia Spaţială Română pentru că au ales judeţul Bacău pentru desfăşurarea Competiţiei Naţionale de Rovere Exo-Ro şi le urăm succes tuturor participanţilor” a declarat Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău. 
 
„Competiţia Exo-RO promovează în rândul profesorilor şi al elevilor inter- şi trans-disciplinaritatea în abordarea proiectelor, un aspect foarte important pentru o mai bună pregătire a viitorilor oameni de ştiinţă”, a adăugat Prof. Dr. Doina Capşa.
 
Aflat la cea de-a doua ediţie, concursul Exo-RO este o acţiune organizată în contextul colaborării dintre Ministerul Educaţiei Naţionale şi Agenţia Spaţială Română (ROSA) în vederea utilizării conceptului de „spaţiu cosmic” drept un context creativ pentru predarea şi învăţarea disciplinelor cuprinse în sfera STEM în instituţiile de învăţământ preuniversitar din România.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase