Home » D:News » Cum îţi dai seama dacă eşti o mamă toxică?

Cum îţi dai seama dacă eşti o mamă toxică?

Cum îţi dai seama dacă eşti o mamă toxică?
Publicat: 24.01.2018
Nu mi-am propus să dezbatem aici importanţa relaţiei cu mama, deşi sigur ar merita un articol separat. Mi-am dorit să identific tipologiile de mame toxice care, fără să vrea, pun o amprentă negativă în evoluţia copilului. Mama este modelul primordial al oricărui copil, iar relaţia cu aceasta îl modelează şi îl defineşte profund. Evident, că ideal ar fi ca orice copil să aibă o relaţie specială cu mama lui, o relaţie care să îl pregătească pentru viaţă. Constantin Cornea, psihoterapeut, e de părere că în viaţa reală, lucrurile nu sunt niciodată atât de simple. “Putem spune că întâlnim şi mămici care-şi îndeplinesc acest rol mai mult sau mai puţin greşit, ceea ce poate influenţa decisiv şi negativ viitorul copilului.”
În opinia specialistului, cauzele pentru care o mamă ajunge să devină toxică sunt multiple:
 
Familia de origine O familie cu probleme poate influenţa negativ psihicul fetiţei care, ajunsă la maturitate, va repeta greşelile propriilor părinţi. Uneori, poate deveni chiar mai toxică pentru propiul copil. Un minor abuzat (nu numai fizic) va deveni un adult abuzator.
 
Relatia cu partenerul Dacă aceasta este difuncţională, dacă cei doi nu se înţeleg, nu comunică sau văd viitorul diferit, atunci bebeluşul va avea de suferit. Deasemenea, dacă decizia de a da naştere unui copil are la bază dorinţa (conştientă sau nu) de a nu fi părăsită de partener sau dorinţa de a-l transforma pe acesta într-o persoană mai implicată sau mai matură, putem vorbi din nou despre un mediu toxic pentru un copil.
 
Ceasul biologic Dacă acesta ticăie şi constituie principiul pentru care o femeie îşi doreşte un copil, ar trebui să se mai gândească încă o dată. Este posibil sa nu aibă partenerul potrivit sau mediul în care se va naşte copilul să nu fie unul propice.
 
CIteşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase