Home » D:News » Care sunt factorii de risc pentru o a doua formă de cancer

Care sunt factorii de risc pentru o a doua formă de cancer

Care sunt factorii de risc pentru o a doua formă de cancer
Publicat: 29.01.2018
Dacă ai avut cancer şi ai reuşit să îl învingi, ştii exact ce presupune o astfel de luptă. Dar, din păcate, după o astfel de exeprienţă riscul de a dezvolta o nouă formă de cancer este mai mare. Sunt câţiva factori care te fac un candidat mai probabil. Unii se pot ţine sun control. Alţii, nu. Ce poţi face este să discuţi cu medicul pentru a vedea ce poţi face ca aceste şanse să scadă.

La fel de important este să întrebi şi despre frecvenţa controalelor specifice, pentru a identifica din  timp o eventuală problemă. Până atunci, iată care sunt factorii de risc şi ce poţi face în privinţa lor:

Cancer în copilărie

Dacă ai avut o formă de cancer înainte de a împlini 15 ani, riscul de a face o altă formă ca adult este unul destul de mare. Unele tumori din copilărie sunt rezultatul unor probleme de sănătate moştenite, care pe termen lung cresc riscul de cancer. Spre exemplu, dacă în copilărie ai fost diagnosticat cu sindromul Li-Fraumeni, ca adult poţi face leucemie, cancer cerebral sau cancer de sân. Mai mult decât atât, tratamentele pe care le-ai primit în copilărie pentru a combate cancerul te-au făcut mult mai vulnerabil şi mai predispus la forme mai grave de boală ca adult. Din fericire, sindromul Li-Fraumeni este extrem de rar şi celelalte forme de cancer nu au un risc chiar atât de mare de recidivă. 

Istoricul familiei

Dacă mai multe rude, în special de gradul 1 şi 2 ajung să sufere de diferite forme de cancer, este clar că familia ta este purtătoare de gene care prin mutaţii ajung să provoace o serie de boli din cele mai grave. Chiar dacă nu ai cum să îţi schimbi moştenirea genetică, te poţi testa pentru o serie de modificări genetice care cresc riscul de cancer, dar şi pentru câteva tipuri specifice de cancer. Dacă rezultatele sunt pozitive, discută cu medicul ce se poate face: intervenţie chirurgicală (precum în cazul BRCA1/2) sau screening periodic, pentru a reuşi să surprinzi boala în stadiu incipient şi a-ţi creşte şansele de vindecare.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase