Home » D:News » O ciudăţenie a psihologiei umane: liderii care sunt prea inteligenţi sunt mai puţin eficienţi

O ciudăţenie a psihologiei umane: liderii care sunt prea inteligenţi sunt mai puţin eficienţi

O ciudăţenie a psihologiei umane: liderii care sunt prea inteligenţi sunt mai puţin eficienţi
Publicat: 06.03.2018
În urmă cu câteva decenii, psihologul american Dean Simonton a venit cu o ipoteză contraintuitivă. Liderii inteligenţi sunt mai buni, sigur, dar să nu fie „prea inteligenţi”. Acum, o echipă de cercetători condusă de acelaşi Simonton a putut testa ipoteza şi este un adevăr în aceasta.

Echipa a observat 379 din 30 de ţări diferite în domenii precum retail, bănci şi tehnologie. Participanţilor li s-a făcut un test de IQ, iar fiecare a fost evaluat asupra ratei eficienţei de către opt angajaţi ai fiecăruia, scrie Curiosity.

Deşi aceşti parametri nu sunt cei mai precişi din lume, s-au observat unele tipare evidente.

În general, cu cât managerii s-au descurcat mai bine la testul lor de IQ, cu atât angajaţii i-au evaluat mai bine în termeni de efcienţă. Totuşi, a existat un punct de cotitură: la managerii cu un IQ de 120 sau mai mare s-a observat o scădere a eficienţei.

Pot fi câteva motive pentru acest lucru: probabil planurile pe care liderii mai inteligenţi le-au făcut erau atât de complexe încât angajaţii nu le înţelegeau şi astfel, au fost considerate ineficiente. Este posibil să fie vorba şi de o dificultate de a relaţiona cu oamenii. Până la urmă, este greu să fii inspirat de cineva pe care nu-l poţi înţelege la nivel uman.

Cercetătorii afirmă că acest studiu nu trebuie să oprească promovarea oamenilor extrem de inteligenţi în funcţii de conducere, ci mai degrabă, să se găsească o metodă prin care această inteligenţă superioară poate fi folosită în folosul companiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Coeficientul de inteligenţă este mai important decât se crede: 9 lucruri pe care trebuie să le ştii despre IQ

Cât de inteligent eşti cu adevărat? Dacă ai aceste nouă calităţi te poţi numi o persoană inteligentă

Poţi răspunde corect la cel mai scurt test de IQ? Doar 17% dintre studenţii universităţilor de renume din lume au reuşit să obţină un scor perfect

William James Sidis, omul cu cel mai mare coeficient de inteligenţă din istorie, cu mult peste Newton sau Einstein

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase