Home » D:News » Chimia şi experimentele ei distractive. Laboratoare gratuite pentru elevii din Capitală şi alte două oraşe mari ale României. Cum poţi participa

Chimia şi experimentele ei distractive. Laboratoare gratuite pentru elevii din Capitală şi alte două oraşe mari ale României. Cum poţi participa

Chimia şi experimentele ei distractive. Laboratoare gratuite pentru elevii din Capitală şi alte două oraşe mari ale României. Cum poţi participa
Publicat: 11.03.2018
Elevii de liceu din oraşele Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca pot participa gratuit la ateliere de chimie şi ştiinţe naturale, unde vor face experimente şi se vor familiariza cu partea distractivă a acestei ştiinţe, dar vor conştientiza şi importanţa ei în viaţa de zi cu zi.
Programul ştiinţific BASF Chemgeneration, destinat elevilor de liceu din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, se va desfăşura în perioada 2018-2019 şi va fi gratuit pentru toţi liceenii. 

Scopul programului este de a educa elevii, într-un mod practic, cu privire la importanţa chimiei şi a ştiinţelor naturale pentru construirea unui viitor durabil. Elevii sunt invitaţi să participe la o serie de ateliere de chimie, cu durata totală de 90 de minute, în cadrul cărora asistă la prezentări interactive, învaţă normele de conduită în laborator şi efectuează experimente în perechi, asistaţi de moderatori special instruiţi. Atelierele sunt destinate tuturor liceenilor, şi nu doar celor cu rezultate de excepţie sau pasionaţi de chimie.

“Am creat acest program pentru ca elevii să înţeleagă cum funcţionează chimia dincolo de manuale şi de săli de clasă, să participe la experimente interactive şi să afle cum, prin intermediul ştiinţei, fiecare dintre noi poate contribui cu soluţii atât la micile probleme cotidiene, cât şi la unele dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă societatea contemporană”, spune Luminiţa Teodorescu, Managing Director BASF România.
 
BASF Chemgeneration este un proiect amplu, care se organizează în 11 ţări din Europa Centrală şi de Sud, împreună cu unele dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ din lume. În România, acest program se realizează în parteneriat cu Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor (Universitatea Politehnica din Bucureşti), Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca), Facultatea de Chimie (Universitatea Alexandru I. Cuza din Iaşi).
 
“Tema acestei prime ediţii este economia circulară, mai exact, reutilizarea unui obiect prin reciclare”, explică Luminiţa Teodorescu. “Elevii vor crea un sistem real de filtrare a apei, vor fabrica hârtie de scris prin reciclarea ziarelor vechi, vor extrage metal prin electroliză şi vor demonstra că există materiale plastice care pot fi degradate complet în mai puţin de patru săptămâni. Practic, vor dovedi că este posibil să atingem obiectivul >, fără să renunţăm la confortul de zi cu zi,” mai spune aceasta.
 
Programul a debutat în Bucureşti în 9 martie, în laboratorul P211 din cadrul Facultăţii de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor (Universitatea Politehnica). Următoarele ateliere se vor desfăşura săptămânal în aceeaşi locaţie, în fiecare zi de vineri, la ora agreată cu profesorul coordonator din cadrul facultăţii şi vor fi organizate pentru grupuri de maxim 30 de elevi. Date de contact: [email protected] 
 
La Cluj-Napoca, primul atelier va avea loc pe data de 16 martie, la Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică (Universitatea Babeş-Bolyai). Următoarele ateliere se vor desfăşura săptămânal în aceeaşi locaţie, în fiecare zi de vineri, la ora agreată cu profesorul coordonator din cadrul facultăţii şi vor fi organizate pentru grupuri de maxim 28 de elevi. Date de contact: [email protected].
 
La Iaşi, primul atelier va avea loc pe data de 16 martie, la Facultatea de Chimie (Universitatea Alexandru I. Cuza). Următoarele ateliere se vor desfăşura săptămânal în aceeaşi locaţie, în fiecare zi de vineri, la ora agreată cu profesorul coordonator din cadrul facultăţii şi vor fi organizate pentru grupuri de maxim 24 de elevi. Date de contact: [email protected].
 
Înscrierile la atelierele BASF Chemgeneration pot fi făcute exclusiv de către profesori, prin completarea formularului disponibil pe pagina web a proiectului, www.chemgeneration.com/?lang=ro, sau prin trimiterea unui email la adresele menţionate mai sus.
 
Mai multe informaţii despre programul BASF Chemgeneration, găsiţi pe pagina www.chemgeneration.com/?lang=ro.
 
BASF Chemgeneration este un program ştiinţific interactiv conceput cu scopul de a populariza ştiinţa, de a familiariza elevii de 14-18 ani cu partea distractivă a chimiei şi de a-i ajuta să înţeleagă cum pot contribui ştiinţele naturii la construirea unui viitor durabil. 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase