Home » D:News » Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este mai greu de realizat decât Unirea însăşi

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este mai greu de realizat decât Unirea însăşi

Sărbătorirea Centenarului Marii Uniri este mai greu de realizat decât Unirea însăşi
Publicat: 18.03.2018
entru actuala clasă politică, sărbătorirea Centenarului Marii Uniri s-a dovedit a fi mult mai dificilă decât însăşi realizarea Unirii. Dacă, acum 100 de ani, am fi fost conduşi de politicieni asemenea celor de azi, Unirea nici n-ar mai fi avut loc.

Departamentul Centenar, cel care ar fi trebuit să se ocupe de organizarea sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, a fost creat în timpul guvernului Ponta. De atunci, pe cel mai confortabil jilţ de la Palatul Victoria s-au mai aşezat Dacian Julien Cioloş, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose şi Vasilica Viorica Dăncilă, potrivit Mediafax.

Cam tot ce s-a întâmplat în aceste mandate cu Departamentul Centenar a fost că acesta a trecut din „parohia” Guvernului în cea a Ministerului Culturii.

La scurt timp după preluarea mandatului, George Ivaşcu, cel de-al 28-lea ministru al Culturii de după 1989, a făcut următoarea declaraţie publică: „Activitatea desfăşurată până în prezent de Departamentul Centenar nu a avut un concept unitar, cu principii, teme, acţiuni bine definite şi nici criterii de selecţie, obiective coerente sau reprezentative, astfel că, până în prezent, nu se poate definitiva o listă finală a proiectelor finanţabile. În urma acestei analize, am putut constata inexistenţa unei concepţii strategice în legătură cu activitatea Departamentului din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în legătură cu celebrarea Centenarului Marii Uniri. De asemenea, la preluarea actualului mandat s-a constatat că fundamentarea ideilor şi proiectelor propuse nu s-a efectuat pe baza unor fişe tehnice şi a unei documentaţii adecvate, acestea fiind acum solicitate beneficiarilor, tocmai pentru a face posibilă şi legală evaluarea proiectelor şi finanţarea acestora”.

Altfel spus, fie nu s-a făcut nimic până acum pentru organizarea sărbătoririi Centenarului, fie absolut tot ce s-a făcut nu este bun de nimic.

Asta în condiţiile în care, ministrul anterior (tot al Culturii, fireşte), Lucian Romaşcanu, declara la conferinţa de presă pe care a organizat-o la predarea mandatului: „Cu o zi înainte de încheierea mandatului, la Ministerul Culturii a fost definitivată lista celor 2.048 de proiecte dedicate centenarului Marii Uniri, proiecte ce vor beneficia de finanţare guvernamentală”.
Pe 13 martie, George Ivaşcu a confirmat că se va prezenta la Comisia pentru cultură a Camerei Deputaţilor, unde fusese invitat să discute despre Centenar. Comisia s-a întrunit, dar ministrul nu s-a arătat.

„Actualul domn ministru a luat decizia să anuleze hotărârea fostului ministru al Culturii de a valida cele 2.048 de proiecte depuse de autorităţile locale din România şi asociaţii neguvernamentale cu privire la Centenar şi a hotărât ca, în perioada următoare, prin pixul domniei sale, să decidă care sunt proiectele viabile. (…) Solicit reprezentanţilor PSD să ia în calcul retragerea sprijinului politic sau demiterea acestui domn. Dacă nu se întâmplă acest lucru, voi cere grupului politic PNL să depună o moţiune simplă la adresa acestui ministru”, a declarat deputatul PNL Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru cultură.
Cu acelaşi prilej, deputatul Florin Roman, preşedintele Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului, i-a reproşat lui George Ivaşcu faptul că nu a semnat contractul de execuţie pentru Monumentul Unităţii Naţionale de la Alba Iulia, monument pentru care finanţarea este asigurată printr-o lege publicată în Monitorul Oficial în decembrie 2017, iar fondurile necesare au fost alocate în bugetul anului curent. Execuţia Monumentului Unităţii Naţionale a fost încredinţată sculptorului Mihai Buculei, prin concurs, cu mai mulţi ani în urmă.

„În aceste condiţii, la 1 decembrie 2018, cei care vor veni să asiste la dezvelirea monumentului nu vor putea decât să contemple o uriaşă groapă în mijlocul oraşului Alba Iulia. Am putea, cel mult, să proiectăm o hologramă 3D care să semene cu monumentul”, a mai spus deputatul Florin Roman.
Invitat, joi seară, la o emisiune a postului de televiziune naţional, George Ivaşcu a afirmat, fără să clipească: „În bugetul anului 2018 nu au fost alocaţi bani pentru Monumentul Unităţii Naţionale”.
Poftim de mai înţelege ceva. De fapt, ceva tot poate fi înţeles de aici: Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia nu va mai putea fi inaugurat la 1 decembrie 2018 pentru că, finanţat sau nefinanţat, nu mai este timp pentru a fi realizat.

Tot joi seară, la TVR, George Ivaşcu a mai spus şi că n-ar trebui să ne cramponăm atât de sărbătorirea Centenarului chiar la 100 de ani de la Marea Unire şi că am putea-o ţine într-o sărbătoare încă vreo doi ani, până izbutim să cheltuim cumva cele 32 de milioane de euro aflate la dispoziţia Ministerului Culturii în acest scop.

Ar mai fi, credem noi, o soluţie: să reportăm atât banii, cât şi proiectele (care, de fapt, se vede treaba că nu există) pentru sărbătorirea Bicentenarului Unirii, pentru care am avea destul timp să ne pregătim.
Sau altfel: până la urmă, la 100 de ani, povestea asta cu Marea Unire e şi bătrână şi demodată şi ponosită. Mai are rost să evocăm o jerpelitură istorică?

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase