Home » D:News » ORA DE VARĂ 2018. Când vom da înainte ora la ceas. Cea mai scurtă zi din an poate aduce şi unele probleme

ORA DE VARĂ 2018. Când vom da înainte ora la ceas. Cea mai scurtă zi din an poate aduce şi unele probleme

ORA DE VARĂ 2018. Când vom da înainte ora la ceas. Cea mai scurtă zi din an poate aduce şi unele probleme
Publicat: 23.03.2018
ORA DE VARĂ 2018. România va trece sâmbătă noaptea (25 martie) la ora de vară, când ora 03:00 va deveni ora 04:00, astfel că ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte. Românii vor trebui să îşi dea ora de la ceasuri înainte, sâmbătă spre duminică (25 martie) după ce ora 03:00 va deveni ora 04:00. Astfel se realizează trecerea la ora de vară. Din această cauză, ziua de 25 martie va avea doar 23 de ore, în loc de 24 de ore. Acest lucru înseamnă că în noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră.
 
Trecerea la ora de vară se face în fiecare an, în ultima duminică a lunii martie. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.
 
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte.  Introdusă pentru prima dată în România în 1932, ora de vară a fost utilizată în fiecare an până în 1939, între prima duminică din aprilie (în 1932 a fost în 22 mai), ora 00:00, şi prima duminică din octombrie, ora 01:00. Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, şi 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Însă, în 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată. 
 
S-a revenit la ora de vară abia în 1979, fiind utilizată şi în prezent în România. În 1996, ţinând cont de avantajele decalării orarului cu o oră vara, pentru a profita la maximum de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună. Astfel, din 1997, ora de vară începe în România în ultima duminică din martie şi se încheie în ultima duminică din octombrie, la fel ca în toate ţările europene.
 
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte. Un entomolog din Noua Zeelandă, George Vernon Hudson, a propus pentru prima dată ora de vară, în 1895. Mecanismul este folosit astăzi de 110 ţări din întreaga lume. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii. 
 
Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est. Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale – ora fusului 1 şi a Europei Orientale – ora fusului 2.
 
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte. România este plasată în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. În urma modificării, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal GMT va fi de trei ore.  România va reveni la ora de iarnă în ultima duminică din luna octombrie. 
 
Studiile au demonstrat că pe perioada de vară sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, ţările cu mai multe ore de lumină naturală au locuitori mai fericiţi.
 
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte. Schimbarea orei aduce însă, pe termen scurt, o serie de modificări în organismul oamenilor. Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.
 
Totodată, pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.
 
„Pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că (n.r. ei) dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”, afirmă Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale
 
ORA DE VARĂ 2018. Pe 25 martie dăm ora înainte. ”Ora de vară nu deteriorează doar sănătatea populaţiei, ci rezultă şi în pierderi economice ca urmare a faptului că oamenii sunt nevoiţi să îşi ia concediu medical şi să consume mai multe medicamente,” a explicat la rândul ei dr. Tatiana Yakovleva, diin Rusia.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase