Home » D:News » Staţia spaţială chineză se va prăbuşi pe Pământ în acest sfârşit de săptămână. Unde ar putea lovi rezervoarele chinezilor

Staţia spaţială chineză se va prăbuşi pe Pământ în acest sfârşit de săptămână. Unde ar putea lovi rezervoarele chinezilor

Publicat: 31.03.2018
Staţia spaţială Chineză Tiangong-1 s-ar putea prăbuşi pe Pământ weekend-ul acestea. China a pierdut comunicarea cu modulul, aşadar căderea nu va fi controlată, însă cercetătorii susţin că există un risc redus ca părţi din Tiangong-1 să lovescă zone populate.

Cu o lungime de 10 metri şi o greutate de 8 tone, este cel mai mare obiect realizat de om care reintră în atmosfera Pământului, informează BBC. ”O mare parte din modul va arde în atmosferă în timpul prăbuşirii, cea mai mare probabilitate fiind ca orice bucată ar rămâne întreagă ar ajunge în ocean,” a declarat Richard Crowther din cadrul Agenţiei Spaţiale din Marea Britanie. 

MESAJE DE FLORII. Cele mai frumoase mesaje, urări, sms-uri şi felicitări de Florii

Tiangong-1 a fost lansat în 2011 şi este descris ca fiind un ”potenţial simbol politic” al Chinei, parte a unui plan ambiţios chinez de a se delimita ca o superputere spaţială. Nava a fost utilizată atât pentru misiuni cu echipaj, cât şi pentru unele fără astronauţi la bord. Totodată, în 2012, a fost vizitată de prima femeie astronaut din China, Liu Yang. 
 
În 2016, în urma unor speculaţii, oficialii chinezi au confirmat că au pierdut controlul staţiei spaţiale şi că aceasta se va prăbuşi pe Pământ. În prezent,  13 agenţii spaţiale aflate sub conducerea ESA vor urmări traiectoria staţiei spaţiale în jurul globului, pentru a prezice coliziunea. Cele mai sigure informaţii despre locul în care va ajunge modulul vor putea fi publicate abia la sfârşitul zborului. Putem spune cu certitudine că se va prăbuşi la 43 de grade de ecuator, către nord sau sud, afirmă reprezentanţii ESA.
 
Deşi aproximativ 5,2 miliarde de oameni trăiesc în zonele de prăbuşire ale staţiei, o mare parte din regiune este acoperită de ocean. 
 
”Ştim din cadrul evenimentelor similare că în jur de 20-40% din masa iniţială nu va supravieţui căldurii reintrării în atmosferă,” a declarat  Holger Krag, director biroului pentru deşeuri spaţile din cadrul ESA.
 
Singurele componente care rezistă temperaturilor crescute ale reintrării în atmosferă sunt  rezervoarele. Acestea se află în interiorul navei, fiind astfel protejate în timpul prăbuşirii. 
 
China deţinea un număr limitat de instrumente pe glob pentru a urmări nava, aşadar a fost nevoită să o menţină pe o traiectorie apropiată de ecuator, spre deosebire de Staţia Spaţială Internaţională care poate ajunge la 52 de grade nord şi sud. 
 
Tingong-1 are o mărime impresionantă, însă nu este cea mai mare navă din istorie. Skylab, construită de SUA, avea o masă de aproximativ 80 de tone atunci când a scăpat de sub control în 1979. O parte din navă a lovit vestul Australiei, însă nimeni nu a fost rănit. De la lansarea Tingong-1, China a mai inaugurat un al doilea laborator, Tiangong-2, ce este încă funcţional
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase