Home » D:News » Prevalenţa afecţiunilor reumatice este în creştere la tineri şi copii

Prevalenţa afecţiunilor reumatice este în creştere la tineri şi copii

Prevalenţa afecţiunilor reumatice este în creştere la tineri şi copii
Publicat: 10.04.2018
Medicii reumatologi avertizează că prevalenţa afecţiunilor reumatice este tot mai mare la tineri şi copii, ceea ce are un impact important la nivel socio-economic, în condiţiile în care bolile muscolo-scheletale afectează capacitatea de muncă a pacienţilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Secretatul general al Societăţii Române de Reumatologie, şeful Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca, Simona Rednic, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că afecţiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului şi are implicaţii severe la nivel personal, emoţional şi psihosocial, scrie Mediafax.

„Afecţiunile reumatice nu mai sunt boli ale bătrâneţii, asocierea acestora cu vârsta avansată este o eroare, în condiţiile în care s-a constatat prevalenţa acestora fiind tot mai mare în rândul populaţiei active, tineri şi chiar copii. Nerecunoscute şi, mai ales, netratate corespunzător, afecţiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului şi are implicaţii severe la nivel personal, emoţional şi psihosocial, un impact negativ asupra aspectelor legate de calitatea vieţii pacientului. Frecvenţa acestor afecţiuni în rândul tinerilor şi populaţiei active are un impact extrem de important la nivel socio-economic, bolile muscolo-scheletale afectând capacitatea de muncă a persoanelor, uneori chiar definitiv”, a spus Rednic.

Potrivit acesteia, afecţiuni reumatice sunt responsabile pentru jumătate din absenţele de la locul de muncă şi de o rată de şomaj de trei ori mai mare decât în rândul populaţiei generale.

„Soluţia de limitare a evoluţiei a bolilor reumatice este diagnosticarea precoce, abordarea multidisciplinară a pacientului şi administrarea unui tratament potrivit pentru bolile inflamatorii. La nivelul Clinicii de Reumatologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca majoritatea pacienţilor internaţi au avut vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani şi doar o treime aveau peste 65 de ani. Medicii de familie ar trebui să aibă un rol mai activ în identificarea acestor tipuri de afecţiuni reumatice. Am încercat cursuri pentru medici de familie pentru identificarea principalelor patologii”, a precizat Simona Rednic.

Preşedintele Societăţii de Reumatologie Pediatrică din România, Călin Lazăr, a declarat, la rândul său, că Ministerul Sănătăţii trebuie să aprobe atestarea reumatologiei pediatrice pentru un număr mai mare de medici cu această specializare.

„Pediatria nu mai poate face de toate, în România, la ora actuală, sunt doar 4 medici cu atestat în reumatologia pediatrică, în Cluj-Napoca, Bucureşti, Constanţa şi Oradea”, a explicat Lazăr.

În Europa, bolile cronice reumatice şi musco-scheletice afectează 120 de milioane de persoane. În România există peste 600.000 de persoane cu boli inflamatorii reumatismale, din care 2.000 sunt copii care suferă de artrită juvenilă. Bolile reumatice determină un cost socio-economic anual de 240 de miliarde de euro.

Simona Rednic şi Călin Lazăr au participat, vineri, la Cluj-Napoca la cel de-al 10-lea Simpozion Naţional „Interferenţe în reumatologie” la care sunt prezenţi peste 250 de medici reumatologi din România.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase