Home » D:News » Descoperirea care schimbă modul în care privim Calea Lactee: ce s-a găsit în centrul acesteia a uimit cercetătorii

Descoperirea care schimbă modul în care privim Calea Lactee: ce s-a găsit în centrul acesteia a uimit cercetătorii

Descoperirea care schimbă modul în care privim Calea Lactee: ce s-a găsit în centrul acesteia a uimit cercetătorii
Publicat: 11.04.2018
Savanţii de la Universitatea Columbia au descoperit că în centrul galaxiei noastre nu se află o singură gaură neagră supermasivă. În jurul acesteia, numită Sagittarius A*, se găsesc chiar şi 20.000 de găuri negre care ocupă partea centrală a Căii Lactee.

Studiul este bazat pe o teorie veche de câteva decenii conform căreia în jurul unei găuri negre supermasive se află găuri negre mai mici, scrie Science Alert.

Mai mult decât atât, în ceea ce priveşte dinamica stelară, noua descoperire joacă un rol crucial şi umple un gol important în imaginea ilustrată de savanţi a Universului.

Până acum, alte încercări de a demonstra teoria de mai sus au avut rezultat negativ. „Până acum, nu au fost multe dovezi concludente”, a precizat Chuck Hailey, astrofizician la Universitatea Columbia.

Metoda de detectare a fost nouă. În loc să aştepte explozii puternice de radiaţii X, echipa a căutat fenomene mai subtile de emisii a radiaţiilor, utilizând datele Observatorului Chandra din ultimii 12 ani. Aceste emisii mai slabe de radiaţii apar atunci când o gaură neagră se află în proximitatea unei stele cu masă mică. „Atunci când găurile negre fac pereche cu o stea cu masă mică, se emit radiaţii X mai slabe, dar consistente şi detectabile”, a explicat Hailey.

Aşadar, cercetătorii au descoperit că în centrul galaxiei există 300-500 de astfel de perechi şi circa 10.000 de găuri negre solitare.

De asemenea, descoperirea confirmă ipoteza conform căreia cantitatea enormă de gaz din jurul Sagittarius A* a produs multe stele masive care au trăit, au murit şi au devenit găuri negre. Mai mult decât atât, confirmă că găurile negre au „căzut” către centrul galaxiei din alte părţi ale Căii Lactee. „Descoperirea confirmă o teorie importantă, iar implicaţiile sunt multe”, a precizat Hailey. „Toată informaţia de care au nevoie astrofizicienii este în centrul galaxiei”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Trăim în interiorul unei uriaşe găuri negre? Teoria surprinzătoare a unui fizician

O gaură neagră uriaşă a fost descoperită în mijlocul Căii Lactee. Este de 100 de mii de ori mai mare decât Soarele

Una dintre teoriile fundamentele privind găurile negre a fost demontată de experimentele realizate de-a lungul a cinci ani

Pământul are găuri negre? Specialiştii susţin că au găsit formaţiuni similare în oceane (VIDEO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase