Home » D:News » Plantele şi alimentele animale ce conţin cele mai multe toxine

Plantele şi alimentele animale ce conţin cele mai multe toxine

Plantele şi alimentele animale ce conţin cele mai multe toxine
Publicat: 26.04.2018
Plantele şi unele animale se apără de atacuri prin substanţe otrăvitoare (toxine), care sunt stocate de regulă în anumite părţi ale plantei sau în anumite organe. Se estimează că omul preia odată cu hrana aproximativ 10.000 de substanţe vegetale, pe zi aproximativ 1 g.
Multe dintre aceste substanţe sunt pozitive la testele de cancer, unele provoacă malformaţii sau daune de durată ale organelor, la testele efectuate pe animale. Nu se ştie încă cu exactitate în ce măsură aceste rezultate se pot transfera asupra omului. Astfel de toxine pot fi reduse prin noi metode de creştere, dar şi prin depozitarea şi prepararea corectă.
 
Otrăvuri vegetale
Migdalele amare şi sâmburii de fructe conţin acid cianhidric în formă de compus glicozidic. Enzimele bacteriene din intestinal gros eliberează acid cianhidric. Acesta este resorbit, împiedică enzimele respiraţiei celulare şi paralizează astfel aportul cu energie al celulelor. Creierul şi inima sunt cele mai sensibile. La copii, 5-10 migdale amare pot fi mortale. Migdalele dulci nu prezintă riscuri. Acidul cianhidric compus se găseşte şi în mugurii de soia, dar şi în seminţele de in. La fierbere, acestea trec în apă.
 
Varza conţine izotiocianate. Acestea împiedică pătrunderea iodului în hormonul glandei tiroide. La persoanele cu hipotiroidism, consumarea de varză poate determina apariţia guşei.
 
Cartofii, dar şi alte plante din familia solanaceae, precum roşiile şi vinetele,formează alcaloidul solanină. În cartofi se găseşte conţinutul cel mai concentrate de solanină în frunze, în mugurii încolţiţi şi în părţile verzi ale cojii.. Acestea trebuie îndepărtate înainte de consumare. Intoxicaţiile se manifestă prin diaree, stare de greaţă şi vomă, însă acestea au devenit rare în ziua de azi, prin condiţii de depozitare mai bune (care împiedică colorarea în verde şi încolţirea).
 
Citeşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase