Home » D:News » Cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână cu dieta volumetrică

Cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână cu dieta volumetrică

Cum să slăbeşti sănătos minim un kilogram pe săptămână cu dieta volumetrică
Publicat: 09.05.2018
Studiile din numeroase ţări au demonstrat că oamenii tind să mănânce acelaşi volum de alimente în fiecare zi, indiferent de numărul de calorii al acestora. Deoarece unele alimente sunt mai puţin dense caloric decât altele, dieta volumetrică se bazează pe principiul că poţi consuma mai puţine calorii fără a consuma mai puţină mâncare. Alimentele care au un conţinut scăzut de calorii, dar cu volum mare, te ajută să te simţi sătul, iar asta în timp ce tu scapi deja de kilogramele suplimentare.

Inventată de Barbara Rolls, profesor de nutriţie la Penn State,  dieta “Volumetrics” este mai mult concentrată pe densitatea calorică a alimentelor şi este flexibilă cu felul în care îţi alcătuieşti meniurile.

Ce alimente ai voie să mănânci în dieta volumetrică?

Învăţând cum să reduci numărul de calorii al meselor, vei putea face alegeri care să combată foamea. Alimentele sunt împărţite în patru grupe mari:

1. Alimente cu densitate calorică foarte mică: fructe, legume, lapte fără grăsimi şi zeamă de supă.
2.  Alimente cu densitate calorică mică: fructe şi legume amidonoase, quinoa, cartofi dulci, cereale, carne slabă, leguminoase şi mâncăruri mixte cu conţinut scăzut de grăsimi, cum ar fi fasolea sau spaghetele integrale.
3. Alimente cu densitate calorică medie: carne, brânză, pizza, salată, pâine, covrigi, îngheţată şi prăjituri, cartofi copţi etc.
4. Alimente cu densitate calorică mare: cartofi prăţiţi, biscuiţi, chipsuri, bomboane de ciocolată, nuci, unt şi ulei.

Cum funcţionează dieta volumetrică?

Primul pas în această dietă va fi să alegi cât mai multe alimente din primele două grupe. De asemenea, atunci când alegi alimente din categoriile trei şi patru va trebui să fii atentă la dimensiunea porţiilor.

Fructe şi legumele sunt sunt ideale, deoarece te vor sătura fără să crească numărul caloriilor din dieta ta. Un kilogram de morcovi cu densitate scăzută, de exemplu, conţine aceeaşi cantitate de calorii ca şi 30 g de arahide.

Dieta volumetrică nu recomandă săritul peste mese, ba chiar recomandă să serveşti toate mesele, adică micul dejun, prânzul, cina, două gustări şi desert. Stricteţea dietei depinde doar de tine, principala linie pe care trebui să o urmezi este să alegi din lista de alimente mai slabe caloric, ori de câte ori poţi, pe parcursul întregii zile. Gândeşte-te mereu unde poţi înlocui un aliment din categoria patru, de exemplu cartofii prăjiţi, cu un aliment din categoria unu sau doi (de exemplu, un cartof dulce copt).

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase