Home » D:News » Implantul dentar ceramic, o nouă inovaţie în România. Mituri despre implantul dentar

Implantul dentar ceramic, o nouă inovaţie în România. Mituri despre implantul dentar

Implantul dentar ceramic, o nouă inovaţie în România. Mituri despre implantul dentar
Publicat: 23.05.2018
În premieră în România a apărut implantul dentar ceramic, care îl înlocuieşte pe cel metalic.
Implantul dentar ceramic înseamnă că nu numai coroana este din ceramică, ci şi implantul pe care medicul îl fixează în os şi care până acum era metalic, afirmă Cristian Csapo-Martinescu, membru al Academiei Internaţionale de Implantologie Ceramică.

Potrivit acestuia, la implantul metalic există riscul să fie afectat aspectul estetic al gingiei. Transparenţa naturală a gingiei poate lăsa, în unele cazuri, să se vadă culoarea gri a metalului. 

Specialiştii în domeniu afirmă că implantul din ceramică acest risc este eliminat, gingia îşi păstrează coloraţia normală.
 
“La început, implanturile dentare au fost folosite doar pentru că erau necesare, erau funcţionale. Componentei estetice nu îi era acordată prea mare importanţă. Totuşi, odată cu trecerea timpului, estetica a devenit subiectul numărul 1 al tuturor studiilor din sfera implantologiei la nivel mondial. La ora actuală, estetica a ajuns la cel mai înalt nivel din toate timpurile prin introducerea implantului dentar ceramic. Avem din ce în ce mai mulţi pacienţi ce au nevoie de implanturi dentare în zona frontală. Teama principală a tuturor până acum era această coloraţie gri care ar fi fost evidentă. Soluţia pentru ei, dar nu numai, este implantul 100% ceramic, disponibil de anul acesta şi în România”, completează dr. Cristian Csapo-Martinescu, Membru al Academiei Internaţionale de Implantologie Ceramică şi medic stomatolog la Dent Estet. 
 
Implantul cu ceramică poate reprezenta o opţiune pentru pacienţii cu diabet şi osteoporoză, care întâmpină dificultăţi în implanturile clasice.
 
Mituri despre implantul dentar
 
Intervenţia chirurgicală pentru un implant dentar este foarte dureroasă
 
În realitate, tehnica modernă îi permite medicului efectuarea unei intervenţii minim invazive şi aproape deloc dureroase, deoarece managementul durerii se realizează prin tehnici de sedare/anestezie şi cu tratament medicamentos.
 
Tratamentul cu implant dentar durează foarte mult.
 
Tehnicile moderne de tratament cu implant dentar permint montarea implantului dentar foarte repede, iar funcţionalitatea lui este imediată. Există chiar posibilitatea de a avea un zâmbet nou în doar o zi. 
 
Sunt prea tânăr sau prea în vârstă pentru un implant dentar
 
Vârsta înaintată sau prea fragedă este factorul frecvent invocat de cele mai multe persoane pentru a evita implantul dentar. În realitate, un medic bine pregătit, ce are la dispoziţie o tehnologie adecvată şi un plan complet de tratament, poate realiza cu succes un tratament cu implant dentar indiferent de vârsta pacientului (de la adolescenţi până la vârstnici).
 
Implanturile dentare au foarte multe efecte secundare
 
Riscurile şi complicaţiile care pot apărea în cazul implantului dentar sunt aceleaşi ca la orice tip de intervenţie chirurgicală care presupune incizii şi suturi. Pacienţii pot resimţi un disconfort cu manifestare locală, inflamarea zonei şi un risc minim de apariţie a unei infecţii, în primele zile de la efectuarea procedurii.
 
Totuşi, acest lucru nu înseamnă că şi tu vei manifesta oricare dintre aceste efecte secundare. Din contră, statistic vorbind, peste 90% dintre pacienţii care au implant dentar se întorc la activităţile profesionale chiar din ziua următoare intervenţiei. Medicul implantolog experimentat va încerca întotdeauna să menţină scăzut orice risc, iar tu trebuie să te asiguri că urmezi întocmai tratamentul şi indicaţiile pe care stomatologul le-a personalizat pentru tine.
 
Implanturile dentare nu sunt mai bune decât protezele dentare
 
Acesta este un mit des întâlnit în rândul pacienţilor. Comparativ cu protezele dentare obişnuite, implanturile dentare prezintă numeroase avantaje, precum:
– implantul dentar poate înlocui un singur dinte fără a afecta ţesuturile moi din jurul acestuia
– permite păstrarea ţesutului osos în locul în care se realizează extracţia dintelui
– procedura cu implant dentar permite restaurarea tuturor dinţilor, la fel de eficient ca şi în cazul protezelor dentare 
– nu există riscul ca mâncarea să rămână în zona coroanelor dentare.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase