Home » D:News » Ce alimente sunt indicate şi pe care ar trebui să le eviţi dacă suferi de anemie

Ce alimente sunt indicate şi pe care ar trebui să le eviţi dacă suferi de anemie

Ce alimente sunt indicate şi pe care ar trebui să le eviţi dacă suferi de anemie
Publicat: 01.06.2018
Anemia este boala ce se caracterizează printr-o reducere a numărului de celule ro;ii, hemoglobinei din sânge. Acest lucru duce la o scădere de oxigen în sânge , iar pacientul resimte o stare de oboseală, ameţeli şi susceptibilitate crescută la boli. Cauzele anemiei sunt multiple, de la diferite afecţiuni, pâna la pierderile de sânge sau o dietă săracă în nutrienţi.
Ar fi de preferat ca cei care suferă de anemie să evite consumul de grăsimi saturate din produsele de origine animală, inclusiv untul şi lactatele nedegresate. De asemenea, cele mai multe tipuri de carne conţin grăsimi saturate, dar în acelaşi timp sunt o sursă bună de fier, aşa că eliminarea completă a acestui aliment nu este total recomandată. Pe lângă grăsimile saturate, şi cele hidrogenate sunt la fel de nocive pentru persoanele anemice. Pe acestea le regăsim în alimentele de tip fast-food, alimente prăjite, rafinate şi prelucrate, zahăr, alcool’’, precizează nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!
 
Intoleranţa la gluten este o cauză frecventă a apariţiei anemiei, de aceea  ar fi indicat să evităm alimentele cu gluten. Printre acestea se numără pastele, produsele de panificaţie şi cele din grâu.
 
“Fibrele sunt esenţiale pentru o sănătate bună, însă previn absorbţia nutrienţilor în organism,  esenţiali mai ales în stările anemice. Alimentele bogate în fibre, cum ar fi orezul brun, nu trebuie să fie consumate în acelaşi timp cu alte alimente bogate în fier (carne de vită, fructe de mare)”, adaugă specialistul.
 
O cauză comună a anemiei este aportul inadecvat de acid folic, pe care organismul nu îl poate stoca. “Acesta are nevoie de “o aprovizionare” constantă de acid folic, pe care îl regăsim în legumele şi fructele proaspete. Recomand pacienţilor să consume fructe şi legume, fie în stare proaspătă, fie sub formă de sucuri sau smoothie-uri. Ar fi de preferat ca sucurile să le facem din legume si fructele să le mâncăm ca atare.
 
Prepararea termică distruge o parte din  nutrienţi, aşa că este recomandabil să consumăm legume proaspete sau gătite foarte puţin, cum ar fi la aburi. Pentru absorbţia corectă a acidului folic este indicat să consumăm şi alimente bogate ]n zinc’, mai spune nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
 
Citeşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase