Home » D:News » A murit Pierre Hassner, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în relaţii internaţionale, născut la Bucureşti

A murit Pierre Hassner, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în relaţii internaţionale, născut la Bucureşti

A murit Pierre Hassner, unul dintre cei mai cunoscuţi experţi în relaţii internaţionale, născut la Bucureşti
Publicat: 27.05.2018
Pierre Hassner, expert în relaţii internaţionale născut în Capitală, a murit la 85 de ani.

Pierre Hassner a fost unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi gânditori francezi împotriva violenţei, războiului şi regimului totalitar. El a murit sâmbătă la Paris, anunţul decesului fiind făcut de Institutul de Studii Politice din capitala Franţei, potrivit Gândul.

„Gânduri emoţionante pentru Pierre Hassner, care s-a stins astăzi”, a scrie IEP pe contul oficial de Twitter. 

Pierre Hassner s-a născut în 31 ianuarie 1933 la Bucureşti, într-o familie de evrei care se refugiase aici de la Chişinău. Pentru a se feri de persecuţiile din timpul regimului Antonescu, familia Hassner s-a convertit la catolicism, dar Pierre a rămas toată viaţa un ateu convins. În 1948, la un an după instaurarea regimului comunist în România, familia Hassner a emigrat în Franţa. Până în 1955, Pierre şi-a finalizat studiile în filosofie la Sorbona. Într-o perioadă în care comunismul era la modă printre tinerii francezi, Hassner devine discipolul sociologului Raymond Aron, care îl consideră cel mai bun student al său. În 1956, primeşte o bursă de studii în Statele Unite, unde frecventează cercuri selecte ale intelectualilor americani sau refugiaţi din Europa (Jacques Derida, Leo Strauss, Zbigniew Brzezinski sau Alan Bloom).

Reîntors la Paris în 1957, Pierre Hassner obţine cetăţenia franceză şi începe să lucreze pentru Centrul de Studii şi Cercetări Internaţionale în Ştiinţe Politice (CERI) de la Paris. În 1962, mai primeşte o bursă de studii de un an în SUA, unde se specializează în relaţii internaţionale. Într-o perioadă în care neoconservatorismul era la modă în cercurile intelectuale franceze şi americane, Pierre Massner îşi păstrează echilibrul şi, chiar dacă se autodefineşte ca un liberal, rămâne greu de clasificat într-un curent de gândire. Dotat cu o memorie fenomenală, el a disecat toate faţetele realităţii, iar expresia sa favorită ”pe de-o parte… dar pe de altă parte…” exprimă perfect modul în care îşi fundamenta analizele. Nu i-a plăcut să scrie cărţi şi a preferat să se exprime în articole publicate de reviste prestigioase. Modest, s-a ferit toată viaţa de titluri şi medalii, refuzând propunerea de a primi Legiunea de Onoare a statului francez. 

În anii ’90, a criticat teoria prietenului său, politologul american Samuel Huntington, despre şocul civilizaţiilor, considerând-o prea simplistă, insistând că impactul – dacă există – ar putea influenţa civilizaţiile doar din interior. Considerat un mare analist al lumii contemporane, Pierre Hassner a sintetizat moştenirea ideologică a perioadei de după al Doilea Război Mondial, refuzul de a aparţine unei ideologii şi imaginea lumii contemporane, traumatizată de violenţă şi conflicte.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase