Home » D:News » Dieta nordică. Ce este şi de ce este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Dieta nordică. Ce este şi de ce este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Dieta nordică. Ce este şi de ce este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii
Publicat: 31.05.2018
Dieta se bazează pe alimente tradiţionale pentru zona nordică a Europei şi e bogată în peşte, cereale, legume şi fructe de pădure.

Dieta se bazează pe alimente tradiţionale pentru zona nordică a Europei şi conţine, în ingrediente tipice acestei regiuni, fiind bogată în peşte, cereale, legume şi fructe de pădure, scrie Gândul

Diferită de sora ei mediteraneană, dieta nordică ţine atât de sustenabilitate, cât şi de nutriţie şi este lăudată ca fiind o dietă prietenoasă cu mediul şi pentru că elimină alimentele procesate în favoarea bucatelor preparate în casă şi bazate pe proteine uşoare, carbohidraţi complecşi şi grăsimi sănătoase. 

De asemenea, ea are la bază diverse tipuri de grăsimi. În timp ce dieta mediteraneană este bogată în ulei de măsline, dieta nordică promovează utilizarea uleiului de rapiţă şi din seminţe de rapiţă, ambele fiind bogate în grăsimi mononesaturate, care aduc beneficii sănătăţii inimii. 

„Se bazează pe alimente integrale şi, prin urmare, slabe în carbohidraţi rafinaţi şi alimente cu un conţinut scăzut de nutrienţi, în comparaţie cu dietele tipice”, a explicat dieteticianul Nichola Ludlam-Raine pentru The Independent. 

Alimentele consumate în cadrul dietei nordice se găsesc, în mod obişnuit, în Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia şi Suedia şi includ carne de vânat, de pui, leguminoase, rădăcinoase şi cereale integrale. 

Datorită conţinutului său scăzut de zahăr şi sare, OMS susţine că această dietă scade riscul de dezvoltare a cancerului, diabetului şi bolilor cardiovasculare. Specialiştii o promovează alături de dieta mediteraneană. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase