Home » D:News » Cum arată Dumnezeu? Răspunsul unor americani este pe cât de surprinzător, pe atât de revelator

Cum arată Dumnezeu? Răspunsul unor americani este pe cât de surprinzător, pe atât de revelator

Cum arată Dumnezeu? Răspunsul unor americani este pe cât de surprinzător, pe atât de revelator
Publicat: 17.06.2018
O echipă de psihologi de la University of North Carolina din Chapel Hill au folosit o nouă metodă de a ilustra înfăţişarea lui Dumnezeu pe baza părerilor a 511 de creştini americani.

Participanţii la studiu au văzut sute de înfăţişări din mai multe perechi şi au selectat ce feţe din fiecare pereche era mai apropiată de părerea lor despre înfăţişarea lui Dumnezeu. Prin combinarea acestor feţe selectate, cercetătorii au putut asambla o „faţă compusă a lui Dumnezeu” care reflecta modul în care fiecare persoană îşi imagina înfăţişarea divinităţii, scrie Phys.

Rezultatele sunt surprinzătoare şi scot la iveală anumite aspecte interesante despre societatea americană. De la Michelangelo la Monty Python, ilustrările lui Dumnezeu l-au arătat mai mereu ca fiind un bărbat bătrân caucazian. Dar cercetătorii au găsit că mulţi creştini îl vedeau pe Dumnezeu mai tânăr, mai feminin şi mai puţin alb.

De fapt, percepţia oamenilor avea la bază afilierea politică. Liberalii tindeau să îl vadă pe Dumnezeu mai feminin, mai tânăr şi mai iubitor decât conservatorii. Conservatorii, la rândul lor, îl vedeau ca fiind mai alb şi mai puternic.

„Aceste prejudecăţi provin din tipul de societate pe care îl doresc liberalii şi conservatorii”, sugerează Joshua Conrad Jackson, conducătorul principal al studiului. „Studiile anterioare au arătat că cei cu viziuni conservatoare tind să îşi dorească o societate mai ordonată, care ar fi condusă cel mai bine de un Dumnezeu puternic. Pe de altă parte, liberalii sunt mai motivaţi de o viaţă într-o societate tolerantă, care ar fi condusă cel mai bine de o divinitate iubitoare”.

De asemenea, percepţiile oamenilor depind de caracteristicile demografice. Oamenii mai tineri cred într-un Dumnezeu mai tânăr. Cei care susţineau despre ei că sunt atractivi fizic credeau într-un Dumnezeu mai atrăgător. Mai mult, afro-americanii l-au perceput pe Dumnezeu mai apropiat de rasa lor.

„Tendinţa oamenilor de a crede într-un Dumnezeu care arată ca ei este o prejudecată egocentrică”, a precizat profesorul Kurt Gray, autorul principal al studiului. „Deseori, oamenii îşi proiectează credinţele şi caracteristile asupra altora, iar studiul nostru arată că înfăţişarea divinităţii nu este excepţie – oamenii cred într-un Dumnezeu care nu doar gândeşte ca ei, ci şi arată ca ei”.

Totuşi, oamenii nu au arătat o prejudecată egocentrică pe baza genului. Bărbaţii şi femeile au precizat în proporţii similare că Dumnezeu este masculin.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce credea Einstein despre Dumnezeu, Univers, ştiinţă şi religie. ”Deşi domeniile religiei şi ştiinţei sunt clar separate unul de altul, există legături şi dependenţe reciproce”

Din această cauză nu crede Stephen Hawking în Dumnezeu? Un studiu ajunge la un rezultat CONTROVERSAT

Cum o sectă religioasă obscură a cartat cosmosul într-o eră în care acest lucru părea în mare parte imposibil

Declaraţiile controversate ale unui cercetător american: povestea lui Iisus a fost ”inventată pentru a-i ţine sub control pe săraci”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase