Home » D:News » Persoanele religioase trăiesc mai mult, conform unui nou studiu

Persoanele religioase trăiesc mai mult, conform unui nou studiu

Persoanele religioase trăiesc mai mult, conform unui nou studiu
Publicat: 19.06.2018
Un nou studiu al cercetătorilor americani a ajuns la concluzia că religiozitatea poate veni laolaltă cu longevitatea.

Studiul, care a avut în vedere analizarea anunţurilor mortuare a mai mult de 1.000 de oameni de pe teritoriul SUA, a arătat că oamenii cu afiliere religioasă trăiesc în medie cu patru ani mai mult decât cei nereligioşi, scrie Live Science.

Descoperirile au fost valabile chiar şi atunci când cercetătorii au luat în considerare sexul şi stare civilă, doi factori care influenţează speranţa de viaţă. Într-adevăr, femeile trăiesc în medie cu circa 4,8 ani mai mult decât bărbaţii, dar efectul religiei asupra longevităţii s-a apropiat de acesta.

„Afilierea religioasă are un efect aproape la fel de puternic ca efectul genului”, a precizat Laura Wallace, autorul principal al studiului de la Ohio State University.

Noul studiu publicat pe 13 iunie în jurnalul Social Psychological and Personality Science confirmă rezultatele anterioare ale altor studii care au arătat că participarea la serviciul religios este asociat cu o speranţă de viaţă mai lungă. Totuşi, acestea au fost bazate pe declaraţiile persoanelor chestionate, astfel că nu este clar cât de precise sunt. Însă, studiul recent se bazează pe afilierea religioasă relatată de redactorul anunţurilor mortuare.

Cercetătorii au precizat că studiul a găsit doar o asociere, şi nu o relaţie de cauză-efect.

Pentru lucrare, specialiştii au analizat circa 1.100 de anunţuri mortuare din 42 de oraşe mari din SUA publicate online în 2010 şi 2011. Determinarea afilierii religioase a fost pe baza declaraţiei acestui aspect în text. De asemenea, cercetătorii au notat vârsta, sexul şi starea civilă, dar şi numărul de activităţi sociale şi de voluntariat menţionate.

Astfel, luând în considerare toate variabilele menţionate mai sus, oamenii religioşi au trăit în medie cu 3,8 ani mai mult decât cei nereligioşi.

Factorii ce ţin de stilul de viaţă pot ajuta la explicarea legăturii. Multe persoane religioase au reguli care limitează practici nesănătoase, precum consumul de alcool şi droguri. Mai mult, „multe religii promovează practici care reduc stresul şi care astfel pot îmbunătăţi sănătatea, precum meditaţia, rugăciunea şi recunoştinţa”, a precizat Baldwin Way, coautor al studiului.

Totuşi, studiul nu a putut stabili factorii ce ţin de stilul de viaţă pe baza anunţurilor mortuare.

De asemenea, cercetătorii au sugerat că nivelul general de religiozitate al unui oraş şi cât preţ pun locuitorii unui oraş pe respectarea normelor sociale poate fi un factor important.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ateii şi persoanele religioase se tem cel mai puţin de moarte, sugerează un studiu

Oamenii de ştiinţă au făcut o descoperire fascinantă despre persoanele religioase

Persoane active pe timpul nopţii riscă să moară mai repede decât cele matinale

Cum ne schimbă religia creierul?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase