Home » D:News » Care sunt cauzele anxietăţii şi cum o putem trata

Care sunt cauzele anxietăţii şi cum o putem trata

Care sunt cauzele anxietăţii şi cum o putem trata
Publicat: 16.07.2018
Anxietatea este una dintre cele mai comune stări cu care ne confruntăm în societatea noastră, în special în ultimele decenii. Este important însă, să cunoaştem diferenţa dintre sentimentele normale de anxietate şi o tulburare de anxietate care necesită îngrijiri de specialitate, motiv pentru care am stat de vorbă cu Bianca Elena Petcu, psiholog.
Anxietatea: cum o definim
Asociaţia Americană de Psihologie (APA) defineşte anxietatea drept „o emoţie caracterizată de sentimente de tensiune, gânduri de îngrijorare şi schimbări fizice precum creşterea tensiunii arteriale”. Atunci când ne confruntăm cu situaţii potenţial dăunătoare sau îngrijorătoare de-a lungul vieţii, sentimentele de anxietate nu sunt doar normale, ci necesare pentru supravieţuire, spun specialiştii. „Încă din cele mai vechi timpuri prădătorii şi pericolele care se ivesc declanşează alarme în corp şi permit unui individ să ia măsurile necesare supravieţuirii”, e de părere Bianca Elena Petcu. Aceste alarme devin vizibile sub forma unor bătăi puternice ale inimii, transpiraţie şi sensibilitate crescută la mediul înconjurător.
 
Un surplus de adrenalină ca răspuns la pericol provoacă astfel de reacţii. Această creştere a adrenalinei este cunoscută sub numele de răspuns „fight or flight”. Ea pregăteşte oamenii să se confrunte fizic sau să fugă de orice ameninţare la adresa siguranţei. Pentru majoritatea persoanelor moderne anxietăţile se învârt în jurul muncii, banilor, vieţii de familie, sănătăţii şi alte aspecte cruciale care necesită o atenţie sporită, fără însă a solicita şi reacţia de „fight or flight”. Cu toate acestea, am înţeles de la psihologul Bianca Elena Petcu că reacţia de anxietate este perfect normală în situaţii de tensiune şi momente critice ale vieţii, motiv pentru care nu este nevoie de alarmare. „Ceea ce încearcă de cele mai multe ori corpul să facă este să avertizeze că ne aflăm într-o stare de agitaţie şi că avem nevoie de pauză pentru a ne linişti.”
 
Continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase