Home » D:News » Facebook a oferit posibilitatea unei firme ruseşti cu legături cu Kremlinul să colecteze informaţii ale utilizatorilor

Facebook a oferit posibilitatea unei firme ruseşti cu legături cu Kremlinul să colecteze informaţii ale utilizatorilor

Facebook a oferit posibilitatea unei firme ruseşti cu legături cu Kremlinul să colecteze informaţii ale utilizatorilor
Publicat: 13.07.2018
O companie de tehnologie rusească cu legături cu Kremlinul s-a numărat printre cele câteva zeci de firme cărora Facebook le-a oferit posibilitatea de a colecta informaţii ale utilizatorilor, chiar şi după impunerea de restricţii din 2015, relatează CNN.

„În ultimele şase luni am aflat că Facebook a avut puţine mijloace pentru a controla colectarea şi utilizarea datelor de către părţi terţe. Acum am aflat că cea mai mare companie de tehnologie din Rusia, ai căror directori au legături strânse cu Vladimir Putin, au avut un număr potenţial de câteva sute de aplicaţii integrate în Facebook, colectând informaţii”, a declarat senatorul democrat Mark Warner, citat de CNN.

Declaraţia a venit pe fondul admiterii de către Facebook a faptului că firma rusească Mail.Ru Group ar fi dezvoltat sute de aplicaţii pentru platforma socială, o parte a lor nefiind făcute publice, scrie Mediafax.

Rolul acestor aplicaţii era de a colecta date ale utilizatorilor şi ale prietenilor utilizatorilor, precum numele, sexul, locaţia, fotografii, data de naştere sau paginile cărora le dăduseră like.

În 2014 însă, Facebook a anunţat restricţionarea accesului dezvoltatorilor la datele celor din listele de prieteni ale utilizatorilor, luna mai 2015 fiind data scadentă. Cu toate acestea, 61 de companii au beneficiat de extinderi ale termenului limită, printre care şi Mail.Ru.

Compania Facebook nu a precizat câte informaţii ar fi obţinut Mail.Ru în tot acest timp, precum şi faptul că nu găsit niciun fel de dovezi că firma rusească ar fi abuzat de informaţiile colectate de pe Facebook. Întrebat de CNN dacă Facebook are măcar instrumentele de a verifica modul în care firma rusească a utilizat informaţiile, Ime Archibong, unul dintre vice-preşedintii Facebook, a refuzat să comenteze.

Conform unui studiu publicat recent de International Affairs Group Center for Strategic Studies, Mail.Ru Group este deţinut de Alişer Usmanov, unul dintre cei cinci oligarhi ruşi care controlează presa online din Rusia şi care are legături strânse cu Kremlinul.

Mail.Ru Group deţine serviciul de e-mail Mail.ru, aplicaţia de chat ICQ Messenger, precum şi platformele sociale Odnoklassniki şi VKontakte – ambele foarte populare în Rusia şi în spaţiul ex-sovietic.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase