Home » D:News » Cele mai eficiente metode de a lupta împotriva caniculei. Mituri şi realităţi

Cele mai eficiente metode de a lupta împotriva caniculei. Mituri şi realităţi

Cele mai eficiente metode de a lupta împotriva caniculei. Mituri şi realităţi
Publicat: 13.08.2018
Canicula care pârjoleşte în aceste zile sudul Europei, dar care a devenit o problemă globală, a umplut internetul cu sfaturi despre cum poţi evita efectele acestui fenomen asupra sănătăţii.

BBC analizează cât de adevărate sunt cinci dintre cele mai frecvente prejudecăţi despre lupta cu dogoarea verii.

Consumă băuturi fierbinţi!

Hidratarea organismului este esenţială în zilele fierbinţi, pentru funcţionarea bună a rinichilor. Teoria pincipală este că trebuie să bem băuturi fierbinţi, care încălzesc organismul din interior şi îl determină să transpire. Iar transpiraţiaeste unul din principalele mecanisme prin care corpul uman îşi coboară temperatura.

Un grup de cercetători britanici au încercat să demonstreze că băuturile reci ar fi mai eficiente, însă măsurătorile le-au confirmat teoria doar când au fost făcute rectal, deoarece lichidul ajungea în corp mai aproape de termometru. La măsurarea temperaturii în alte zone ale corpului, teoria a picat. Dar atenţie! Dacă umiditatea atmosferică e foarte mare, nici băuturile fierbinţi nu mai ajută foarte mult.

Ventilatorul

Toată lumea e de acord cu folosirea ventilatoarelor. Acestea nu răcesc aerul, ci doar îi accelerează mişcarea prin încăpere, ceea ce ajută evaporarea transpiraţiei care răcoreşte corpul uman. Teoria funcţionează însă doar până la temperaturi de 35 de grade Celsius. Dincolo de acestea, circulaţia aerului fierbinte face mai mult rău, accelerând deshidratarea organismului. De asemenea, ventilatoarele nu sunt indicate la o umiditate prea mare.

Doar vârstnicii au probleme cu căldura

Este adevărat, în zilele caniculare, majoritatea pacienţilor care ajung la urgenţă sunt bătrâni. La temperaturi chiar numai cu un grad mai mari decât cea a corpului uman, organismul declanşează mecanismele de răcire. Transpirăm mai mult, iar inima pompează mai mult sânge către extremităţi. De aceea avem mâinile şi picioarele fierbinţi în nopţile de vară. Rata disfuncţionalităţilor cardiace e mai mare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, de aceea şi problemele de sănătate mai frecvente. Totuşi, nu doar ei sunt afectaţi: copiii şi bolnavii cronici mai fac parte din grupa de risc ridicat.

Deschideţi larg ferestrele

Cei mai mulţi au tendinţa să deschidă ferestrele când e cald, pentru a mări circulaţia aerului. Sfatul e corect, atât timp cât afară e mai răcoare decât în casă. de aceea, în după-amiezile toride, mai bine trageţi obloanele. Puteţi deschide ferestrele după asfinţit, când îşi face apariţia răcoarea nopţii.

Cercetătorii s-au străduit mult să probeze acest mit, însă fără succes. Singurul lucru cert es

Beţi bere!

Cercetătorii s-au străduit mult să probeze acest mit, însă fără succes. Singurul lucru cert este că – într-adevăr – berea hidratează la fel de bine ca apa sau băuturile isotonice. O bere – două, sunt ok, însă mai mult, NU. Excesul de alcooleste contraindicat pe caniculă.

În finalul articolului, Claudia Hammond nu uită să atragă atenţia cititorilor că informaţiile publicate sunt de interes general şi nu înlocuiesc sfaturile unui 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase