Home » D:News » Marmura Parthenonului amenintata de poluare

Marmura Parthenonului amenintata de poluare

Marmura Parthenonului amenintata de poluare
Publicat: 16.04.2008
Ultimele sculpturi care impodobesc inca anticul edificiu al Parthenonului sunt puternic afectate de poluarea crescanda din Atena, iar translocarea lor intr-un muzeu este imperios necesara, este de parere Maria Ioannidou, arheologul sef peste proiectul de restaurare al intregului Acropole.

Pana in prezent un numar de 17 metope originale (placi sculptate) au nevoie urgenta de reconditionare si de protectie, si asta pentru ca efectele poluarii, accentuate de factorii meteorologici, le-au afectat deja iremediabil. Un dintre celebrele metope, denumita  “Marea veste” care reprezinta doua zeite, a scapat modificarilor efectuate de primii crestini ce au transformat Parthenonul intr-o biserica in jurul anilor 600 dupa Hristos.

Dimosthenis Giraud, ministrul grec al culturii, atentioneaza ca problema este foarte complexa, iar orice actiune asupre siturilor arheologice trebuie sa tina cont de avansata stare de degradare a acestora precum si de sensibilitatea nationala a grecilor atunci cand vine vorba de imensa mostenire arheologica a acestei tari.

Scepticii sunt de parere ca orice interventie in scop de conservare si restaurare a Parthenonului se va lovi de problema fluxului miilor de turisti care viziteaza anual imensul edificiu arheologic din apropierea Atenei.
Orice activitate din preajma Parthenonului poate pereclita insasi structura de rezistenta a edificiului, puternic afectata de asediul venetian din 1687, cand un obuz a explodat in interiorul cladirii exact in locul in care armata otomana isi depozitase butoaiele cu praf de pusca.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase