Home » D:News » Uimitoarele inventii preistorice – superglue din Epoca Pietrei

Uimitoarele inventii preistorice – superglue din Epoca Pietrei

Uimitoarele inventii preistorice – superglue din Epoca Pietrei
Publicat: 13.05.2009
Pana de curand, arheologii din toata lumea au fost convinsi ca folosirea pigmentului de fier denumit ocru a fost doar una cu scop decorativ sau ritual. Informatii de ultima ora ne ofera insa un tablou cu totul diferit al primelor societati umane si a inteligentei incredibile de care au dat dovada. Ocrul era doar unul dinrte componentele folositrein realizarea unui adeziv natural extrem de puternic.

Folosirea ocrului se pierde in negura timpului, la propriu. Il foloseau chiar si reprezentantii speciei Homo Erectus, acum circa 1,8 milioane de ani, cu mult inainte ca primul Homo Sapiens sa fi calcat vreodata pe Terra. Dovezi ale utilizarii acestui pigment de catre Homo Sapiens apar practic cu primii oameni iar scopul sau ritual a fost una dintre reperele sigure ale istoricilor si arheologilor. Ocrul era insa folosit pentru mult mai mult.

Unelte preistorice scoase la lumina recent in Africa de Sud demonstreaza ca ocrul, in combinatie cu seva semi-intarita a arborelui de acacia, era folosit pentru crearea unui adeziv care ar echivala cu puternicul superglue de astazi, adeziv folosit in special la realizarea armelor si uneltelor. Ceea ce este insa surprinzator este faptul ca substanta obtinuta atfel nu putea fi realizata decat cu seva de o anumita compozitie chimica si ocru obtinut doar din anumituri situri.

„Este imposibil ca oamenii din Epoca de Piatra sa fi cunoscut compozitia chimica a diferitelor seve de acacia precum si natura substantelor chimice gasite in minele de fier. Si totusi, ei cunosteau combinatia ideala pentru producerea adezivului. Studiile arata ca exista asemanari extrem de mari intre noi si oamenii de acum 70.000 de ani. Tehnologia lor era cu mult mai competenta decat s-a considerat pana acum, iar inteligenta stramosilor nostri preistorici nu era departe de cea a oamenilor din prezent”, afirma Lyb Wadley, cercetator in cadrul Universitatii Witwatersrand din Johannesburg, Africa de Sud.

Sursa: National Geographic

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase