Home » D:News » Înţeleg animalele moartea? Comportamentul unei girafe surprinde oamenii de ştiinţă

Înţeleg animalele moartea? Comportamentul unei girafe surprinde oamenii de ştiinţă

Înţeleg animalele moartea? Comportamentul unei girafe surprinde oamenii de ştiinţă
Publicat: 21.08.2012
Un incident bizar survenit în urma morţii unei girafe a redeschis o veche dezbatere: îşi jelesc animalele rudele decedate sau nu?

Zoologii au observat recent o girafă care refuza să abandoneze cadavrul puiului său decedat, cercetându-l timp îndelungat, fiind al treilea incident de acest tip înregistrat de specialişti.

Alte animale ce prezintă o structură socială complexă, precum elefanţii sau cimpanzeii, se remarcă prin faptul că studiază cadavrele exemplarelor decedate, mai ales pe cele ale rudelor apropiate. Acest tip de comportament sugerează că animalele au un „model mental” al morţii.

Incidentul în care a fost implicat girafa a fost descris în publicaţia ştiinţifică African Journal of Ecology.

Profesorul zoolog Fred Bercovich efectuează cercetări pentru mai multe organizaţii de specialitate din SUA şi Japonia. Aflându-se în Parcul Naţional South Luangwa din Zambia, profesorul Bercovich a observat un comportament bizar al unei girafe: aceasta şi-a îndepărtat picioarele şi s-a aplecat spre puiul său, ce se născuse mort. Girafa a petrecut minute bune lingând puiul înainte de a reveni la poziţia normală. Apoi, aceasta a repetat acţiunea, petrecând în total peste două ore investigând cadavrul puiului său mort.

Comportamentul girafei este neobişnuit din mai multe motive. Girafele-femelă stau foarte rar singure pentru o perioadă îndelungată de timp, însă exemplarul observat de profesorul Bercovich a petrecut mai multe ore departe de celelalte femele, preferând să stea lângă puiul său mort. De asemenea, girafele se apleacă foarte rar, de obicei doar pentru a bea şi a se hrăni. 

Cu excepţia acestui incident şi altor două momente descrise în literatura de specialitate, girafele nu au fost observate studiindu-şi rudele decedate.

„Reacţia maternă a girafei faţă de puiul său mort nu a fost la fel de lungă precum cea observată la elefanţii africani”, a scris profesorul Bercovich în lucrarea publicată în jurnalul ştiinţific.

Atât elefanţii cât şi cimpanzeii, animale ce trăiesc în grupuri şi prezintă relaţii sociale complexe, au fost observaţi jelindu-şi rudele decedate. Elefanţii devin agitaţi atunci când cineva din turmă moare, cercetând cadavrul membrului decedat şi apărându-l de pericole. De asemenea, cimpanzeii au fost observaţi purtând în braţe pentru perioade lungi puii morţi.

Evenimentele observate în rândul girafelor sugerează că relaţiile dintre mame şi puii lor sunt mult mai strânse decât credeau oamenii de ştiinţă până acum. 

Descoperirea acestor evenimente sugerează că numărul speciilor care reacţionează la moartea rudelor sau a membrilor din grupul apropiat este mai mare decât se credea. Zoologii consideră că identificarea speciilor care îşi jelesc morţii este un prim pas important spre a afla dacă animalele înţeleg cu adevărat conceptul de moarte şi pentru a identifica momentul din cadrul procesului evolutiv în care a apărut această trăsătură.

Sursa: BBC Nature

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase