Home » D:News » Cercetătorii australieni au reuşit în premieră implantul unui ochi bionic (VIDEO)

Cercetătorii australieni au reuşit în premieră implantul unui ochi bionic (VIDEO)

Publicat: 31.08.2012
Marea realizare din domeniul ştiinţifico-medical marchează o nouă etapă în domeniul atât de delicat al implanturilor de „organe artificiale”, alături de noi speranţe pentru persoanele care au nevoie de astfel de implanturi.

Bionic Vision Australia (BVA), un consorţiu ştiinţific finanţat de la bugetul de stat, a reuşit implantarea pe cale chirurgicală a „unui prim prototip” de ochi robotic unei femei care suferea de orbire determinată de o afecţiune ereditară, o boală degenerativă a ochiului, numită retinită pigmentară

Descris ca un „ochi pre-bionic”, micul dispozitiv a fost ataşat pe retina Diannei Ashworth şi conţinte un număr de 24 electrozi miniaturali care trimit impulsuri electrice care stimulează celulele nervoase ale ochiului pacientei. În decursul lunii trecute, cercetătorii au pus în funcţiune dispozitivul, după ce Dianne Ashworth şi-a revenit în urma operaţiei.

„Nu ştiam exact la ce să mă aştept, dar brusc am văzut o lumină, a fost uluitor. De fiecare dată când ochiul bionic era stimulat electric, apărea o formă diferită în faţa ochilor mei”, declară pacienta. Penny Allen, chirurgul care a implantat dispozitivul, susţine că este vorba de o premieră mondială. Ochiul bionic funcţionează doar când este conectat în interiorul laboratorului, iar David Penington, preşedinte al consorţiului BVA, declară că dispozitivul va fi folosit şi pentru a studia modalităţile în care imaginile se formează în creier, respectiv în ochi.

 cum functioneaza un ochi bionic

Răspunsurile oferite de noul aparat vor fi trimise spre un procesor vizual special, care îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să determine exact ce anume vede Dianne când retina ei primeşte o gamă variată de stimulări.
„Echipa noastră urmăreşte în special consistenţa formelor, strălucirea, mărimea şi poziţia flash-urilor pentru a determina astfel modul în care creierul interpretează informaţiile”, explică Rob Sheperd, director al Bionic Institute, un alt for ştiinţific implicat în experiment.

Echipa lucrează în prezent la un dispozitiv „wide wiew” cu 98 electrozi, care va oferi utilizatorilor ocazia de a percepe obiecte mari precum clădiri şi maşini. Dar ambiţia cercetătorilor nu se opreşte aici, ei intenţionând să creeze un dispozitiv „high acuity” dotat cu 1.024 electrozi.
Cercetătorii cred că pacienţii cărora le va fi implantat acest dispozitiv de tip „high acuity” vor putea recunoaşte fizionomii şi chiar citi texte tipărite în format mare, iar specialiştii din cadrul BVA cred că dispozitivul le va fi de un real folos celor suferinzi de retinită pigmentară sau degenerescenţă maculară determinată de înaintarea în vârstă.

Sursa foto: Bionic Vision Australia

Sursa: Sowetan Live

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase