Home » Istorie » În urmă cu 42 de ani, românul Dumitru Prunariu ajungea în spaţiu

În urmă cu 42 de ani, românul Dumitru Prunariu ajungea în spaţiu

Publicat: 14.05.2023
În urmă cu 42 de ani, cosmonautul român Dumitru Prunariu şi-a început zborul în spaţiu la bordul navei Soiuz 40.

Dumitru Prunariu s-a născut în 27 septembrie 1952, la Braşov, şi a absolvit în 1976 Facultatea de Aeronave a Institutului Politehnic din Bucureşti.

Programul Intercosmos, din care a făcut parte Dumitru Prunariu, participând la misiunea Soyuz 40 (Soiuz 40), a fost demarat în 1967 de Uniunea Sovietică în sensul punerii bazelor pentru un program între ţările socialiste care să stimuleze dezvoltarea ştiinţelor spaţiale, ale instituţiilor de cercetare în acest domeniu şi pregătirea cercetătorilor în domeniul spaţial pe diferite teme.

„România a semnat acest acord Intercosmos în anul 1968, până la zborul meu cosmic au fost trimise în spaţiul cosmic 17 echipamente româneşti, care au funcţionat foarte bine”, a povestit peste ani Dumitru Prunariu.

Trei ani de pregătire înainte să plece în cosmos

În perioada 1978-1981 a urmat cursuri de pregătire pentru zboruri cosmice pilotate pe nave sovietice de tip „Soiuz” şi laboratoare de tip „Saliut”, la Centrul de pregătire a cosmonauţilor „Iuri Gagarin” de lângă Moscova.

„Am efectuat 125 de rotaţii complete în jurul Pământului. Am efectuat 22 de experimente ştiinţifice în domeniul astrofizică, al radiaţiei cosmice, al tehnologiilor spaţiale, medicinei , biologiei şi chiar psihologice”, a povestit Prunariu despre programul de antrenament.

Dumitru Prunariu a plecat la pregătire în URSS alături de familie:

Atunci când am zburat în cosmos, băieţii mei aveau 5 ani şi 3 ani şi li se părea ceva foarte normal ca tata să plece în delegaţie în cosmos. Toţi copiii discutau la grădiniţă, ai mei ziceau ‘ei bine şi tatăl meu a fost în delegaţie în cosmos’. Discutau la grădiniţă acest lucru ca pe o chestie foarte normală. Mai greu a fost când au venit la grădiniţă în România şi au început să-i întrebe pe copii „dar tatăl tău când zboară în cosmos?”

În 14 mai 1981, Dumitru Prunariu a participat la primul zbor cosmic româno-sovietic, devenind primul cosmonaut român, şi a decolat în spaţiu la bordul navei „Soiuz 40″. El a stat în spaţiu opt zile, alături de cosmonautul rus Leonid Popov, şi a revenit pe Pământ în 22 mai 1981.

Cosmonauții Dumitru Prunariu si Leonid Popov, membrii misiunii Soyuz 40 / Credit foto: Profimedia

După Revoluţia din 1989, Dumitru Prunariu a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Spaţiale Române.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 14 mai:

1536 – Umanistul român Nicolaus Olahus editează lucrarea istorică “Hungaria”, redactată la Bruxelles, în care tratează şi despre latinitatea poporului român şi a limbii române. Este prima abordare în scris de către un român a unităţii de neam şi a originii latine comune a muntenilor, ardelenilor şi moldovenilor.

1643 – În vârstă de numai 4 ani, Ludovic al XIV-lea devine rege al Franţei. Supranumit „Regele Soare”, el îşi asumă conducerea statului după decesul Cardinalului Mazarin.

1742 – A încetat din viaţă cronicarul Radu Tempea, protopop al românilor ortodocşi braşoveni, autorul “Istoriei sfintei beserici a Şcheilor Braşovului” (1484-1742), care evoca existenţa statornică în această zonă a unei colectivităţi româneşti autonome şi unitare (n. 1691).

1812 – S-a născut scriitorul şi omul politic Costache Negri, fruntaş al mişcării unioniste din Moldova (m. 28 septembrie 1876).

1859 – Austria a restabilit relaţii diplomatice cu Principatele Unite, recunoscând astfel de facto dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi Ţării Româneşti.

1893 – A încetat din viaţă matematicianul german Ernst Eduard Kummer, care a extins conceptele de aritmetică la studiul numerelor algebrice (n. 29 ianuarie 1810).

1912 – A murit scriitorul şi dramaturgul suedez August Strindberg (n. 22 ianuarie 1849).

1926 – A fost creat Comitetul Internaţional de Ştiinţe Istorice.

1954 – România a ratificat Convenţiile de la Geneva, din data de 12 august 1949, cu privire la protecţia victimelor de război.

1955 – Se înfiinţează alianţa defensivă a 8 state comuniste, denumită „Pactul de la Varşovia”.

1957 – A murit Camil Petrescu, scriitor român: „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, „Patul lui Procust”, „Turnul de fildeş”, „Jocul ielelor” (n. 22 aprilie 1894).

1968 – Preşedintele Franţei, Charles de Gaule, vizitează România.

1990 – A fost proclamată independenţa Republicii Letonia.

1998 – A murit cântăreţul american Frank Sinatra, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, jucat în filmul „On the Waterfront” (1954) (n. 12 decembrie 1915).

2002 – SUA au solicitat oficial României desfăşurarea trupelor care vor participa la Operaţiunea Enduring Freeedom din Afganistan, începând cu 15 iulie.

2002 – Croaţia a fost invitată, la Reykjavik, să înceapă negocieri de aderare la Alianţa Nord-Atlantică.

2002 – Preşedinţii Rusiei, Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Kîrgîzstanului şi Tadjikistanului, reuniţi la Moscova, au decis să transforme tratatul de securitate colectivă din care fac parte statele lor într-o „organizaţie internaţională” după modelul NATO.

2007 – Polonia şi Statele Unite încep negocierile în vederea instalării, în Polonia, a elementelor scutului american antirachetă.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase