Home » Istorie » Singurul moment din istorie în care vitejii spartani s-au predat. ”Vă puteţi decide singuri soarta, atâta timp cât nu dezonoraţi”

Singurul moment din istorie în care vitejii spartani s-au predat. ”Vă puteţi decide singuri soarta, atâta timp cât nu dezonoraţi”

Singurul moment din istorie în care vitejii spartani s-au predat. ”Vă puteţi decide singuri soarta, atâta timp cât nu dezonoraţi”
Publicat: 05.02.2017
Deseori se spune că războinicii spartani nu se retrăgeau şi nu se predau niciodată. Ei ar fi luptat până la moarte, fiind educaţi în acest stil din copilărie. Însă, în istorie, există o excepţie clară.

În timpul luptelor din Războiului Peloponesiac numeroşi spartani din cadrul elitelor s-au predat. La bătălia de la Sphacteria, spartanii au pierdut în faţa unei infanterii slabe şi au fost obligaţi să se preda, acţiune care a schimbat dinamica războiului, informează War History Online.

Războiul Peloponesiac dintre atenieni şi spartani  a fost plin de schimbări şi strategii. Spartanii au dorit să invadeze teritoriul atenienilor din Attica, să distrugă fermele şi în cele din urmă să cucerească Atena. În acelaşi timp, atenienii s-au bazat pe navele lor pe care le-au trimis în toată regiunea Greciei. 

După câţiva ani de la izbucnirea războiului, în 425 î.Hr. spartanii au lansat un asalt ambiţios împotriva fortăreţei atenienilor din Pylos. Spartanii au acostat triremele pe malul fortăreţei şi au pornit atacul. Demostene a reuşit să  amplaseze ofensiva în locuri precise.  După o zi de atacuri eşuate, flota ateniană şi-a făcut apariţia. După o bătălie pe uscat şi pe apă, spartanii care erau depăşiţi numeric s-au retras pe insula Sphacteria. 

Spartanii şi-au trimis ambasadorii să negocize în timp ce atenienii au ocupat navele spartanilor.  În urma seriilor lungi de negocieri, atenienii au refuzat să înapoieze navele spartanilor.  În acea perioadă rezervele atenienilor erau mult mai puţine faţă de cele ale spartanilor. Rezerva de apă curată a atenienilor şi de mâncare erau pe terminate. În acelaşi timp, spartanii primeau provizii pe insulă de la soldaţi care înotau pe sub apă pentru a evita blocada atenienilor. 

Atenienii ştiau că dacă nu vor ataca curând, spartanii ar putea evada de pe Sphacteria. Armata atenienilor era compusă din câteva sute de bărbaţi, care i-au înfruntat pe cei mai buni luptători spartani. Lansându-şi atacurile în partea sudică, atenienii i-au luat prin surpindere pe spartani. Spartanii se pregăteau să lanseze un contraatac, încrezători că vor reuşi să învingă. Însă de fiecare dată când încercau să atace erau surpinşi de un val de săgeţi, suliţe şi pietre. Atacul era atât de intens încât majoritatea soldaţilor spartani au fost ucişi, inclusiv generalul lor. 

În timpul atacurilor simultane, spartanii au rămas neputincioşi, iar majoritatea au fost luaţi ostatici. Sparta le-a transmis soldaţilor un mesaj prin care le spunea că îşi pot decide singuri soarta, atâta timp cât nu-i dezonorează. Prizonierii s-au decis să se prdea. Decizia a şocat întreaga Grecie. Războiul a durat încă 21 de ani, iar în cele din urmă a fost căştigat de spartani, după o bătălie navală

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase