Home » Istorie » Tezaurul din Nagyszentmiklós: una dintre cele mai remarcabile comori. A stat ascunsă 1000 de ani – GALERIE FOTO

Tezaurul din Nagyszentmiklós: una dintre cele mai remarcabile comori. A stat ascunsă 1000 de ani – GALERIE FOTO

Tezaurul din Nagyszentmiklós: una dintre cele mai remarcabile comori. A stat ascunsă 1000 de ani – GALERIE FOTO
Publicat: 18.04.2017
Pe 3 iulie 1799, o comoară semnificativă de 23 de vase de aur medievale au fost descoperite de Neru Vuin, un fermier sârb, lângă oraşul maghiar Nagy Szent-Miklós. Toată comoara cântăreşte aproape 10 kg.

Comoara este cunoscută sub numele de Tezaurul din Nagyszentmiklós şi cel mai probabil a fost ascunsă între anii 795 şi 803, fiind dezgropată după aproximativ 1000 de ani, relatează The Vintage News.

În cei 200 de ani de la descoperire, sute de cercetători au analizat comoara (care poate fi admirată în galeria foto de mai jos), dar originea acesteia rămâne încă neelucidată. Nu numai aceasta, ci şi tot ce a stat între origine şi îngropare. Practic, nu se ştie aproape nimic despre acest tezaur.

Limba din inscripţiile de pe vase nu este cunoscută, ba din contră, unele instripţii au complicat problema şi mai mult. Există o inscripţie în greacă şi 14 inscripţii în runiformă.

Ceea ce se cunoaşte este că piesele au fost fabricate în timpuri diferite de către mai multe persoane. Conform unei teorii, comoara a fost realizată în secolul al VIII-lea de avari, un popor în sine misterios.

Altă teorie susţine că bulgarii au realizat aceste piese în secolul al IX-lea, iar conform alteia, maghiarii au realizat această comoară în secolul al X-lea.

În prezent, comoara se găseşte la Viena, la Muzeul Kunsthistorisches.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Geoparcul Dinozaurilor Ţara Haţegului găzduieşte un adevărat tezaur

Oamenii de ştiinţă au descoperit un adevărat tezaur biologic – GALERIE FOTO

De 100 de ani, Tezaurul şi Basarabia sunt temelia neprieteniei româno-ruse

Un impresionat tezaur anglo-saxon a fost descoperit in Marea Britanie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase