Home » Istorie » Prostituată sau soţia Mântuitorului? Cine a fost de fapt Maria Magdalena?

Prostituată sau soţia Mântuitorului? Cine a fost de fapt Maria Magdalena?

Publicat: 09.04.2017
Maria Magdalena este una dintre cele mai controversate figuri din religia creştină, fiind interpretată şi reinterpretată de nenumărate ori, atât de membrii bisericii, cât şi de istorici. În acest articol, istoricul Michael Haag descrie cum biserica a modelat imaginea Mariei Magdalena şi cum aceste modelări au stat la baza fondării religiei creştine.

Conform evangheliilor, Maria Magdalena a fost prezentă în toate evenimentele importante ale lui Iisus, inclusiv, şi mai ales în momentul crucificării şi al descoperirii mormântului gol, informează History Extra.

Mai mult decât atât, se pare că de fapt Maria Magdalena a fost cea mai apropiată de Iisus în momentele sale critice care i-au definit scopul şi i-au descris credinţa.

De asemenea, sugestia intimităţii este legată de natura viziunii Mariei Magdalena – a împărăţiei lui Dumnezeu pe care o împărţea cu Iisus. Nu se ştie cât şi ce din această viziune a fost distorsionată în controversele care au format noua religie.

Biserica a încercat să suprime natura aceasta a Mariei Magdalena prin schimbarea ei în prostituată. Nu a fost nici accidental că Maria, mama lui Iisus, care, în afară de unele menţiuni în scrierile lui Matei şi Luca, nu are niciun rol activ în viaţa Mântuitorului, a fost transformată de Biserică (fără dovezi) într-o virgină şi Mama lui Dumnezeu. Modelarea aceasta a început din anul 591 când Papa Grigore cel Mare a ales imaginea Mariei Mama lui Dumnezeu în detrimentul Mariei Magdalena, care a fost o femeie păcătoasă în scrierile lui Luca – aşadar o prostituată.

Deşi au existat încercări în 1969 ale Papei Paul al VI-lea de a shimba imaginea Mariei Magdalena, perspectiva acesteia a rămas împământenită şi astăzi în cultura populară ca fiind cea a unei prostituate, aşa cum apare şi în filmul lui Mel Gibson din 2004,  numit Passion of the Christ.

În 2012, un profesor de la Harvard, pe nume Karen King, a anunţat descoperirea unui papirus antic pe care este scris „Iisus a spus către ei, soţia mea”, dar care ulterior s-a dovedit a fi un fals.

De asemenea, creştinii gnostici o descriu pe Maria Magdalena ca fiind concubina sau chiar soţia lui Iisus, deseori descriind relaţia în termeni erotici. 

Pentru unii istorici, problema nu se mai pune dacă Maria a fost sau nu prostituată, acest aspect fiind evident, ci motivul pentru care Biserica a ales să o transforme în prostituată.

Dintre toate acestea, un lucru rămâne cert, acela că Maria Magdalena este printre cele mai importante personaje care au stat la baza formării creştinismului. Din păcate, nu au fost încercări de a păstra imaginea autentică a acesteia, ci mai degrabă ilustrarea personajului biblic a avut alte temeiuri care rămân încă necunoscute în totalitate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Evanghelia Pierdută. Potrivit unui manuscris antic, Iisus a avut copii cu Maria Magdalena

Aceasta este sinagoga unde a predicat Iisus? Descoperire „unică” în Israel (FOTO)

Sfântul Mormânt al lui Iisus Hristos a fost restaurat cu peste 3 milioane de euro. Primele imagini după lucrările care au durat nouă luni. GALERIE FOTO

Un fragment de papirus în care se sugera că Iisus a fost căsătorit s-a dovedit a fi, de fapt, un fals – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase