Home » Istorie » Secretele labirintului din Gibraltar, construit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial – GALERIE FOTO

Secretele labirintului din Gibraltar, construit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial – GALERIE FOTO

Secretele labirintului din Gibraltar, construit în timpul celui de Al Doilea Război Mondial – GALERIE FOTO
Publicat: 19.04.2017
Tunelurile au fost săpate în roca Gibraltarului în 1940. Pasajele care se ramificau din tunelul principal aveau nume de oraşe engleze pentru a-i ajuta pe soldaţi să se orienteze. Gibraltarul a avut o importanţă strategică semnificativă pentru că permitea Marii Britanii să controleze accesul în Marea Mediterană.

Complexul era mare, putând să ofere tot ce aveau nevoie 16.000 de oameni pentru a supravieţui timp de 16 luni, informează Daily Mail.

Numit Great North Road, complexul adăpostea soldaţii de bombardamentele germane.

Tunelul principal avea o lăţime de peste 20 de metri şi practic era un oraş subteran, aşa cum reiese şi din galeria foto de mai jos. Complexul era echipat cu linii de telefon, uzină de epurare a apei, atelier pentru reparaţii şi tot ce era nevoie în acea perioadă. 

De asemenea, era atât de bine echipat şi poziţionat încât generalul Dwight Eisenhower a folosit tunelul ca sediu central în 1942, pentru a plănui invazia Africii de Nord.

După război, tunelurile au fost ţinute intacte de Ministerul Apărării, iar astăzi sunt folosite ca loc de antrenament pentru trupe în războiul subteran.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tunel spectaculos cu cascade subterane, vechi de peste 260 de ani, sub un oraş din România – FOTO

O reţea de tuneluri subterane preistorice străbate Europa, susţine o carte recentă

Tunelurile ascunse din Bucureşti: Cum arată labirintul subteran construit în perioada interbelică şi consolidat apoi de Ceauşescu

Construite în timpul secolului XVIII, catacombele din Odessa sunt cea mai extinsă reţea de tuneluri din lume – Galerie Foto

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase