Home » Istorie » FOTO. Arheologii au realizat o descoperire importantă în Cambodgia: o ”statuie-gardian” cu o înălţime de aproape doi metri

FOTO. Arheologii au realizat o descoperire importantă în Cambodgia: o ”statuie-gardian” cu o înălţime de aproape doi metri

Publicat: 06.08.2017
Arheologii care excavează un sit din complexul religios de la Angkor Wat din Cambodgia au descoperit o statuie masivă despre care se crede că era „gardianul” unui spital antic.

Echipa, formată din experţi de la Institutul de Studii sud-est Asiatice din Singapore, a descoperit duminica trecută o statuie cu o înălţime de 1,9 metri şi o lăţime de 58 de centimetri, relatează Daily Mail.

Experţii estimează că situl spitalului antic datează de acum 8-9 secole, în timpul domniei lui Jayavarman al VII-lea, iar artefactul recent descoperit reprezintă una dintre cele mai mari statui din această eră.

Statuia a fost descoperită întâmplător de o echipă care studia relaţia dintre canal şi spital. Din păcate, membrele nu s-au păstrat în întregime, aşa cum reiese din imaginea de mai jos.

Credit: APSARA National Authority

Artefactul a fost găsit la o adâncime de 40 de centimetri şi va fi expus publicului larg într-un muzeu din nord-vestul provinciei Siem Raep, acolo unde se găseşte Angkor.

Cercetătorii susţin că statuia reprezenta un gardian simbolic, care se afla la intrarea în spital.

Angkor a fost capitala Imperiului Khmer, care a existat din secolul al IX-lea până în secolul al XV-lea şi este o „mină de aur” pentru arheologi datorită artefactelor impresionante şi a arhitecturii particulare. Însă, acest lucru a adus cu sine şi un număr considerabil de jafuri de-a lungul timpului, multe obiecte de valoare fiind vândute în străinătate. Chiar şi aşa, Angkor Wat a rămas o zonă puţin explorată.

În ultimii ani, cercetătorii au început să utilizeze tehnici mai avansate pentru a studia monumentele din regiune. Astfel, aceştia pot vedea eventualele artefacte fără să intervină fizic – procedeu care ar putea afecta structurile vulnerabile de patrimoniu.

Un exemplu în acest sens este studiul recent realizat de o echipă de savanţi de la Universitatea din Sydney care au descoperit cu ajutorul LiDAR (laser airborne scanning) structuri în formă de spirală şi un ansamblu de turnuri îngropate. Astfel de vestigii descoperite în ultimul timp indică faptul că Angkor Wat era un loc mult mai complex decât se credea anterior şi nu era doar un centru religios.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Desene invizibile în templul Angkor Wat. Cercetătorii au descoperit imagini ascunse (FOTO)

Una din cele mai mari „minuni” ale planetei, templul Angkor Wat din Cambodgia, poate fi explorată virtual (VIDEO)

Cea mai mare descoperire arheologică din ultimii ani. Ce a scos la iveală scanarea cu laser a pădurilor din Cambodgia

Veste bună cu privire la clădirile de patrimoniu. S-a inventat o tehnică ce poate identifica cu precizie punctele vulnerabile ale clădirilor vechi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase