Home » Istorie » S-a alăturat armatei de la 17 ani şi a ucis peste 250 de soldaţi germani. Iată 10 dintre cele mai puternice rusoaice din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

S-a alăturat armatei de la 17 ani şi a ucis peste 250 de soldaţi germani. Iată 10 dintre cele mai puternice rusoaice din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Publicat: 27.08.2018
Una dintre cele mai mari greşeli ale lui Hitler din cel de-Al Doilea Război Mondial, care a dus la declinul armatei sale, a fost invadarea Rusiei. Precum Napoleon, Hitler nu a luat în calcul factorii majori precum iernile extreme din Rusia sau pregătirea soldaţilor ruşi.

O parte importantă a armatei ruse a fost prezenţa femeilor lunetist care au reuşit să elimine, rând pe rând, ofiţerii nazişti. Wonders List prezintă o listă cu cele mai puternice rusoaice lunetiste din istorie. 

Tanya Baramzina

Sursa: Wikimedia Commons

Înainte de a deveni lunetistă, Tanya a fost învăţătoare  la o grădiniţă. Femeia a luptat pe frontul din Belarus, paraşutându-se în spatele liniilor inamice pentru desfăşurarea unei misiuni secrete. Anterior, femeia lunetist a ucis 36 de inamici în timpul misiunilor sale. În cele din urmă a fost capturată, torturată şi executată. Tanya a fost decorată post-mortem şi a primit titulatura de erou al Uniunii Sovietice în 24 martie 1945. 

Nadezhda Kolesnikov 

Nadezhda s-a oferit ca voluntară, servind pe frontul estic din Volkovsky în 1943. În timpul misiunilor sale a ucis 19 inamici. Precum Kolesnikov, 800.000 de femei au luptat împreună cu armata rusă ca lunetiste, piloţi, pe front sau în cadrul maşinăriilor de luptă ruseşti. În urma războiului au rămas doar 500 de supravieţuitoare. Pentru serviciul său, Kolesnikov a primit medalia curajului. 

Tania Chernova

Tania a fost cea care a servit ca inspiraţie pentru personajul femeii lunetist din filmul ”Inamicul e aproape”.  Femeia deţinea dublă cetăţenie rusă şi americană, iar în timpul unei călătorii către Belarus pentru a-şi salva bunicii a aflat că aceştia au fost omorâţi de către trupele germane. Aşadar femeia a acceptat să devină lunetistă în cadrul armatei ruseşti. În timpul serviciului său, Tania a ucis 24 de inamici, înainte de a fi rănită în abdomen de un obuz. Aceasta a fost dusă în Taşkent pentru recuperare. Aceasta a supravieţuit războiului. 

Ziba Ganiyeva 

Sursa: Wikimedia Commons

Ziba Ganiyeva a fost una dintre cele mai carismatice personaje ale armatei ruseşti, înaintea războiului fiind o actriţă cunoscută în Azerbaijan. Ziba a luptat în cadrul armatei sovietice a treia divizie comunistă din Moscova. Era o femeie curajoasă care a traversat liniile inamice de 16 ori şi a ucis 21 de soldaţi germani. Din cauza rănilor profunde pe care le-a suferit, Ziba nu a mai reuşit să continue războiul.

Roza Shanina

A fost poreclită ”teroarea nevăzută din estul Prusiei”. Roza Shanina s-a născut pe 3 aprilie 1924 în satul Yedma din Rusia. Înainte să împlinească 20 de ani, i-a transmis două scrisori lui Stalin în care îi cerea permisiunea să se alăture armatei. A fost prima femeie lunetist care a primit Ordinul Gloriei pentru serviciul său în timpul luptei din Vilnius. Roza a ucis 59 de soldaţi inamici, dar nu a supravieţuit războiului. A murit pe 27 ianuarie 1945 în încercarea de a proteja un camarad rănit. 

Lubya Makarova

Sergentul Lubya Makarova este una dintre cele 500 de femei care au supravieţuit războiului. Femeia a devenit faimoasă după serviciul său din al doilea front Baltic şi Kalnin. Makarova a eliminat 89 de inamici şi s-a întors în oraşul său natal ca o eroină de război. 

Klavdiya Kalugina

Sursa: Wikimedia Commons

Kalugina a fost una dintre cele mai tinerei femei-soldat şi cea mai tânără femeie lunetist din Armata Roşie. A intrat în armată la vârsta de 17 ani. Începutul carierei şi l-a petrecut la o fabrică de muniţie, dar la scurt timp a intrat în şcoala de lunetişti. Kalugina a luptat în Polonia, fiind trimisă să lupte şi în bătălia de la Leningrad, unde a ajutat la apărarea oraşului de trupele germane. În timpul carierei sale militare a ucis 257 de soldaţi inamici. Kalugina a rămas în Leningrad până la sfârşitul războiului.

Nina Lobkovskaya

Nina Lobkovskaya s-a alăturat armatei ruseşti după ce tatăl său a fost ucis în timpul războiului, în 1942. Femeia a supravieţuit Bătăliei din Berlin din 1945 unde a stat în fruntea unui grup de 100 de femei lunetist. În timpul serviciului său Nina a ucis 89 de inamici. 

Nina Pavlovna Petrova
 
Nina Pavlovna Petrova, cunsocută şi sub pseudonimul ”Mama Nina”, a fost una dintre cele mai în vârstă femei lunetist din cel de-Al Doilea Război Mondial.  S-a născut în 1893 şi avea 48 de ani atunci când s-a alăturat războiului. Pertrova a ucis 122 de inamici, deşi a supravieţuit războiului, a murit în timpul unui accident grav de maşină, la şapte zile de la încheierea războiului. 
 
Lyudmila Pavlichenko
 
Lyudmila Pavlichenko s-a născut în 1916 în Ucraina. A fost una dintre cele mai faimoase lunetiste din Rusia, fiind poreclită ”Doamna Morţii”. Lyudmila Pavlichenko  a fost una dintre cele mai cunoscute femei lunetist din istorie, a luptat la Sevastopol şi Odessa. A reuşit să ucidă un număr impresionant de 309 inamici, printre care 29 de lunetişti din armata germană. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase