Home » Istorie » Ana Cumpănaş, românca care i-a ajutat pe agenţii FBI să-l prindă pe John Dillinger, unul dintre cei mai faimoşi mafioţi americani

Ana Cumpănaş, românca care i-a ajutat pe agenţii FBI să-l prindă pe John Dillinger, unul dintre cei mai faimoşi mafioţi americani

Publicat: 20.09.2017
Faima gangsterului John Dillinger a început în anul 1933, când America se confrunta cu o criză economică de proporţii cunoscută cu denumirea de ''Marea Depresiune''. În decursul unui singur an, Dillinger a devenit o ''celebritate'' din cauza omorurilor şi a jafurilor pe care el şi gaşca lui le-au realizat. Însă, cariera şi viaţa faimosului gangster american a fost curmată de intervenţia Anei Cumpănaş, poreclită şi ''Femeia în Roşu''.

Numele lui John Dilinger a fost pe prima pagină a marilor ziare din anii 1933-1934, fiind considerat unul dintre cei mai mari infractori din perioada ”Marii Depresiuni” americane. S-a născut pe 22 iunie în 1903, în Oak Hill, Indianapolis. La vârsta de 20 de ani, Dillinger a realizat primele infracţiuni. 

După ce este prins de poliţie, bărbatul decide să se înroleze în Marina Militară Americană, de unde dezertează la scurt timp.  Perioada în care devine faimos pentru infracţiunile sale începe pe 10 mai 1933, conform FBI.gov. După aproape opt ani şi jumătate petrecuţi în închisoare, Dillinger este eliberat, iar la scurt timp decide să jefuiască o bancă din Bluffton, Ohio. Pe 22 septembrie este capturat şi plasat într-o celulă din Lima, Ohio, unde îşi aşteaptă procesul. În timpul percheziţiilor, asupra lui Dillinger sunt descoperite planuri ale unei evadări din închisore, însă acesta neagă acuzaţiile. La patru zile după eveniment, cu ajutorul aceloraşi planuri, opt dintre prietenii lui Dillinger evadează din închisoarea de stat din Indiana utilizând pistoale şi puşti. În timpul evadării, doi gardieni au fost ucişi.  Pe 12 octombrie, trei dintre prizonieri ajung la închisoarea din Lima unde cer eliberarea lui Dillinger. Aceştia îl ucid pe gardian şi îl eliberează pe Dillinger. 

În decursul carierei sale de răufăcător, Dillinger nu a încercat să evite poliţia, dimpotrivă, a realizat mai multe jafuri chiar în cadrul oficiilor de poliţie, de unde au furat pistoale, puşti, revolvere, muniţie şi câteva veste anti-gloţ. Pe 23 ianuarie 1934, Dillinger şi o parte din grupul său sunt prinşi de poliţie. Asupra lor sunt descoperite arme şi peste 25.000 de dolari, parte din banii furaţi de la Banca Naţională din Indiana. Şi de această dată reuşeşte să evadeze din închisoare cu ajutorul unei arme cioplite din lemn. 

Pentru a-l prinde, FBI-ul a cheltuit peste 2 milioane de dolari. La o parte importantă din arestarea lui Dillinger a contribuit Ana Cumpănaş sau Anna Sage, o româncă emigrată peste Ocean.  ”Femeia în Roşu,” după cum a fost poreclită după moartea lui Dillinger, s-a născut în Comploşul Mare, un sat din Banat, dar a emigrat în SUA în 1909 unde a fost prostituată şi patroana unui bordel. 

După ce a devenit unul dintre cei mai căutaţi mafioţi din SUA, Dillinger nu a mai primit ajutorul prietenilor săi din cadrul lumii interlope. Avocatul său, Louis Piquett, l-a ascuns pe Dillinger într-o casă din Chicago. De asemenea, Piquett apelează la Ana Cumpănaş pentru a-i găsi o iubită lui Dillinger dintre fetel pe care femeia le avea în cadrul bordelului. Ana i-a găsit-o pe Polly Hamilton, însă a decis şi să colaboreze cu FBI-ul pentru prinderea gangsterului. Pe 21 iulie 1934, femeia s-a întâlnit cu unul dintre ofiţerii de poliţie pentru a-i oferi informaţii despre Dillinger. Aceasta le-a spus agenţilor că ea, împreună cu Polly şi Dillinger, vor merge să vizioneze un film în următoarea după-amiază. De asemenea, a afirmat că va purta o rochie portocalie pentru a putea fi identificată. 

Pe 22 iulie, agenţii din Chicago s-au mobilizat, iar la 20:30, Ana, Polly şi John Dillinger au mers către Cinematograful Biograph. Directorul FBI din acea perioadă, J. Edgar Hoover, a ordonat echipelor de intervenţie să aştepte în afara cinematografului pentru a evita riscul tragerii în interiorul incintei.  La 22:30, Dillinger şi cele două femei au ieşit din cinematograf, iar unul dintre agenţii sub acoperire aflaţi la intrarea clădirii şi-a aprins o ţigară, acesta fiind semnalul pentru ca restul agenţilor să se apropie. 

Realizând ce se petrece, Dillinger a scos unul dintre pistoale şi a început să alerge pe alee. Agenţii au tras cinci focuri de armă către Dillinger, dintre care trei l-au nimerit. Gangsterul a căzut la pământ, fiind declarat decesul la scurt timp. 

Celebritatea mafiotului a crescut şi mai mult după moartea acestuia, la înmormântarea sa fiind prezenţi peste 5.000 de oameni. Deşi agenţii FBI i-au promis Anei că nu o vor deporta pentru serviciile ilegale pe care le realiza în State, dacă aceasta le va oferi informaţii despre Dillinger, femeia a fost expulzată în România în anul 1936. Ana Cumpănaş a murit 11 ani mai târziu, fiind înmormântată în Cimitirul Săracilor din Timişoara.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase