Home » Istorie » O frunză de aur din coroana lui Napoleon a fost vândută la preţul de 625.000 de euro

O frunză de aur din coroana lui Napoleon a fost vândută la preţul de 625.000 de euro

O frunză de aur din coroana lui Napoleon a fost vândută la preţul de 625.000 de euro
Publicat: 25.11.2017
Interesul colecţionarilor pentru împăratul francez se confirmă încă o dată: după un bicorn vândut pentru o sumă de peste 1,8 milioane de euro în 2014, o frunză de aur din coroana lui Napoleon I a fost vândută recent la un preţ ce a depăşit 600.000 euro.

Această fragilă frunză de laur din aur, cântărind doar zece grame, lungă de 9,2 cm şi lată de  2,5 cm, era destinată coroanei purtată de Napoleon Bonaparte în timpul încoronării sale din 1804, informează Rador.

Ea a fost vândută la preţul de 625.000 euro (taxe incluse), de patru ori valoarea maximă estimată (între 100.000 şi 150.000 de euro), la o vânzare de obiecte napoleoniene organizată la Fontainebleau de casa de licitaţii Osenat. Cumpărătorul este un colecţionar străin, a precizat Osenat pentru AFP, fără a dezvălui identitatea sau naţionalitatea acestuia.

Casa de licitaţii a raportat un mare succes pentru această licitaţie de duminică, cu mulţi participanţi francezi şi străini prezenţi în sală sau pe internet. Frunza, o realizare remarcabilă, cu nervuri frumos cizelate, a fost „păstrată de descendenţii celor care au creat-o până acum”, potrivit Osenat. Destinul ei este însă unul singular. Coroana de aur din care provine această frunz şi care este purtată de împărat în „Încoronarea lui Napoleon” – celebra pictură a lui David – a fost considerată prea grea de către monarhul francez. Bijutierul, Martin Guillaume Biennais, a scos atunci din coroană şase frunze mari pe care le-a dăruit fiecăreia dintre fiicele sale. Cea care s-a vândut duminică la licitaţia de la Fontainebleau este una dintre aceste frunze.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase