Home » Istorie » Arheologii au descoperit o groapă comună care are legătură cu una dintre cele mai sângeroase bătălii maritime

Arheologii au descoperit o groapă comună care are legătură cu una dintre cele mai sângeroase bătălii maritime

Arheologii au descoperit o groapă comună care are legătură cu una dintre cele mai sângeroase bătălii maritime
Publicat: 24.11.2017
O echipă internaţională de arheologi, inclusiv cercetători de la University of Western Australia (UWA) şi WA Museum, a anunţat descoperirea unei gropi comune pe Insulele Abrolhos, lângă coasta de vest a Australiei.

Groapa comună a fost descoperită la începutul lunii noiembrie şi este alcătuită din cinci seturi de rămăşiţe umane, alături de arteface, scrie The West Australian.

Oamenii pierduţi pe această insulă au o poveste tristă. Batavia, o corabie olandeză a companiei East India, a eşuat în Morning Reef lângă Beacon Island, în anul 1629.

Dintre cei 341 de oameni de la bordul navei, au supravieţuit 282 care au ajuns pe această insulă. În lunile care au urmat, izolaţi fiind pe insulă, o răscoală a dus la moartea a 115 oameni, inclusiv femei şi copii, care au fost omorâţi de răsculaţi.

Primele rămăşiţe ale acestora de pe Beacon Island au fost descoperite în 1960, iar de atunci savanţii au efectuat o serie de teste sofisticate, inclusiv analiză izotopică şi reconstituiri 3D pentru a afla mai multe cu privire la viaţa acestora şi la întâmplările care au dus la moartea lor.

Cercetătorii susţin că ultima descoperire este esenţială pentru întregirea poveştii captivante şi tragice a oamenilor de pe Batavia.

„Mormintele comune indică o îngropare atentă şi respectuasă şi nu graba cu care se îngroapă victimele unei crime”, a precizat Alistair Paterson, profesor la UWA şi autorul principal al studiului. „Aceştia pot fi oamenii care au murit în zilele de după naufragiu, dar înainte de revoltă au avut loc şi omoruri în masă”, a adăugat arheologul.

În urma analizei izotopice, „în mod surprinzător, mulţi dintre ei nu veneau din Olanda, dar s-au mutat pentru a călători cu compania East India”, a precizat Liesbeth Smits, de la Universitatea din Amsterdam.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

La Belle, vasul care a fost descoperit după 300 de ani de la naufragiu

Adevăratul motiv pentru care s-a scufundat Titanicul. „Au avut un ghinion incredibil!” spun cercetătorii

O nouă descoperire ar putea elucida misterul morţii Ameliei Earhart, prima femeie-pilot care a zburat peste Atlantic

SURPRIZA pe care a avut-o un canadian după ce a aflat că aparatul său foto a putut fi recuperat dintr-un naufragiu – FOTO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase