Home » Istorie » Podoabe din tezaurul medieval de la Ţifeşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Podoabe din tezaurul medieval de la Ţifeşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României

Podoabe din tezaurul medieval de la Ţifeşti, la Muzeul Naţional de Istorie a României
Publicat: 17.01.2018
Muzeul Naţional de Istorie a României prezintă podoabele din tezaurul medieval de la Ţifeşti, în cadrul micro-expoziţiei "Exponatul lunii", care va fi vernisată joi, la ora 13.00.
Tezaurul medieval a fost descoperit în anul 1912, în satul Ţifeşti, pe râul Putna, nu departe de Focşani (jud. Vrancea). Acesta conţine monede de argint, podoabe de argint, precum şi piese de port.

Este vorba de două perechi de cercei, opt nasturi din sârmă filigranată de argint şi alţi doi din semisfere din foiţă de argint, decoraţi cu granule. Piesele de podoabă şi accesoriile vestimentare sunt unele dintre cele mai bine păstrate de pe teritoriul României şi sunt reprezentative pentru arta prelucrării argintului în secolul al XV-lea.

Monedele au fost emise în Imperiul Otoman, în timpul sultanilor Mahomed al II-lea (1451-1481) şi Baiazid al II-lea (1481-1512), precum şi în Regatul Ungariei, în vremea regilor Matia Corvin (1458-1490) şi Vladislav al II-lea (1490-1516).
 
Tezaurul a fost achiziţionat de către Cabinetul Numismatic al Academiei Române, apoi a ajuns la Moscova în timpul Primului Război Mondial. Acesta a fost înapoiat României în anul 1956.
 
Micro-expoziţia va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României în perioada 18 ianuarie – 11 februarie 2018, şi va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 9.00 – 17.00.
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase