Home » Istorie » Pe parcursul a trei ani, cea mai mare agenţie de presă din SUA a colaborat cu regimul nazist

Pe parcursul a trei ani, cea mai mare agenţie de presă din SUA a colaborat cu regimul nazist

Pe parcursul a trei ani, cea mai mare agenţie de presă din SUA a colaborat cu regimul nazist
Publicat: 03.02.2018
Între anii 1942 şi 1945, Associated Press a cooperat cu regimul nazist. Aceasta este una dintre descoperirile realizate recent de istoricul german Norman Domeier.

În cadrul lucrării realizate de Norman Domeier ce va fi publicată în primăvara anului 2018, istoricul va prezenta şi una dintre cele mai importante descoperiri ale sale, colaborarea celei mai mari agenţii de presă cu naziştii din Germania. ”Am citit o carte din 1980 despre istoria fotografiilor din presă şi am descoperit că agenţia de presă Associated Press a colaborat pe parcursul a trei ani cu naziştii,” spune istoricul. 

Conform Scilog, în acel moment nimeni nu era interesat de o astfel de legătură. La baza colaborării agenţiei americane cu cel de-Al Treilea Reich se afla o înţelegere prin care agenţia primea imagini în exclusivitate din Germania. În schimb, agenţia trimite imagini exclusive din cadrul Ţărilor Aliate câtre Berlin. Istoricul notează că ”mai multe fotografii americane au fost editate de către nazişti şi utilizate pentru propaganda germană,” afirmă Domeier. 

În perioada războiului au fost trimise şi primite aproximativ 40.000 de fotografii prin intermediul mesagerilor din Lisabona şi Stockholm. Principala îngrijorare a istoricului este dacă pe această rută specială pentru trimiterea imaginilor erau trimise doar fotografii. Domeier speră ca AP să permită accesul în arhive pentru a putea analiza dosarele.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase