Home » Istorie » VIDEO. Americanii revin la un proiect spaţial din Războiul Rece: rachetele atomice sunt alternativa ieftină a NASA pentru zborul către Marte

VIDEO. Americanii revin la un proiect spaţial din Războiul Rece: rachetele atomice sunt alternativa ieftină a NASA pentru zborul către Marte

Publicat: 20.02.2018
NASA doreşte să reînvie un proiect de pe vremea Războiului Rece, care implică crearea de rachete atomice care vor folosi propulsie obţinută în urma fisiunii nucleare.

În parteneriat cu BWXT Nuclear Energy Inc., NASA scoate de la naftalină rachetele alimentate cu energie nucleară, care provin dintr-o eră în care energia de acest tip era sarea şi piperul dezvoltării tehnologice.

Spre deosebire de rachetele de astăzi, a căror propulsie are la bază arderea combustibililor fosili, rachetele atomice se bazează pe fisiune nucleară, dezintegrarea – de obicei – a atomilor de uraniu pentru a genera energie. Rachetele atomice au un reactor care încălzeşte o substanţă de propulsie precum hidrogenul lichid, scrie Futurism.

Deşi energia nucleară ar fi mai eficientă, ideea nu a fost pusă în practică din cauza riscurilor, precum expunerea la radiaţii.  De asemenea, uraniul necesar pentru fisiunea nucleară nu este tocmai uşor şi ieftin de obţinut, iar temperaturile necesare pentru reacţie nucleară sunt incredibil de mari: 2.727 grade Celsius. În acest caz, NASA va folosi uraniu slab-îmbogăţit (low-enriched uranium – LEU), care este mai sigur, mai stabil şi mai accesibil decât uraniul îmbogăţit precum U235.

Totuşi, „pe măsură ce ne extindem în Sistemul Solar, propulsia nucleară poate oferi singura opţiune viabilă cu adevărat pentru ajungerea pe Marte şi dincolo”, a precizat Sonny Mitchell, manager de proiect al Nuclear Thermal Propulsion al Space-Flight Center din cadrul NASA.

Rachetele atomice ar parcurge distanţele în cel mai scurt timp şi „dublează eficienţa cu care rachetele folosesc combustibil, permiţând crearea de nave mai mici şi un timp mai scurt de tranzit”, a precizat Stephen Heister, profesor la School of Aeronautics and Astronautics din cadrul Purdue University.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un asteroid descoperit recent de către NASA se va apropia vineri noaptea de Pământ

NASA a confirmat existenţa Planetei 9. Ar putea fi ”super-Pământul” care lipsea

NASA a început să testeze sonda ce va ”atinge Soarele”

NASA va duce înapoi o bucată din planeta Marte după milioane de ani de la desprindere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase