Home » Istorie » Ziua în care un commando norvegian i-a distrus ”visul atomic” lui Adolf Hitler. ”Dacă veţi avea succes, veţi rămâne în istorie”

Ziua în care un commando norvegian i-a distrus ”visul atomic” lui Adolf Hitler. ”Dacă veţi avea succes, veţi rămâne în istorie”

Publicat: 03.03.2018
După ce le-a înmânat capsulele cu otravă, colonelul Armatei Regale norvegiene, Leif Tronstad, şi-a informat soldaţii: „Nu pot să vă spun de ce este importantă această misiune, dar, dacă veţi avea succes, veţi rămâne în amintirea Norvegiei, timp de sute de ani”.

Trupele commando ştiau însă că o misiune similară britanică s-a soldat cu un eşec răsunător, scrie Gândul. Două planoare care transportau soldaţi s-au prăbuşit în timp ce se deplasau către ţintă. Supravieţuitorii au fost prinşi de germani, care i-au torturat şi executat. Norvegienii ar fi avut aceeaşi soartă, scrie Business Insider, care evocă un moment glorios din istoria armatei norvegiene.

28 februarie marchează a 75-a aniversare a Operaţiunii Gunnerside şi amintirea acelor zile rămâne puternică, atât în Norvegia, cât şi în restul lumii. Sabotajul de iarnă asupra fabricii de chimicale Vemork din Telemark (Norvegia ocupată de nazişti) a fost una din cele mai curajoase misiuni din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Savanţii germani au rămas luni de zile în urmă şi au permis SUA să depăşească Germania în producţia primei bombe atomice. Primul test atomic din SUA a avut loc în data de 7 mai 1945, ziua în care Germania a capitulat. Sabotajul commando-ului norvegian a dus la evitarea unei posibile victorii a naziştilor.

Apa grea, aurul naziştilor

Colonelul Tronstad, profesor de chimie, le-a spus oamenilor săi că fabrica din Vemork produce „apă grea”, un ingredient important în dezvoltarea armelor germane. Dincolo de asta, trupele nu ştiau nimic despre bombele atomice sau cum se foloseşte apa grea.

În loc să repete strategia britanicilor, care au trimis zeci de soldaţi cu planoarele, alături de arme şi biciclete (!), pentru a traversa ţinuturile înzăpezite şi a lansa un atac direct asupra fabricii, norvegienii au mizat pe o strategie alternativă. Armata norvegiană a paraşutat un grup de schiori experimentaţi în sălbăticia din jurul fabricii. Aceştia erau înarmaţi cu arme uşoare şi au schiat rapid către uzină, folosindu-se de inteligenţă, nu de forţă, pentru a distruge fabrica de apă grea cu explozivi.

Citeşte continuarea în Gândul!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase