Home » Istorie » Şapte lucruri surprinzătoare despre Stephen Hawking pe care puţini le cunosc

Şapte lucruri surprinzătoare despre Stephen Hawking pe care puţini le cunosc

Publicat: 16.03.2018
Cel mai faimos fizician al erei noastre, Stephen Hawking, avea un număr de ciudăţenii, în afară de condiţia sa care l-a ţinut într-un scaun cu rotile pentru cea mai mare parte a vieţii.

Doctorii i-au spus că nu va trăi mai mult de 20 şi puţin de ani

Hawking a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică laterală când avea doar 21 de ani. Boala afectează celulele implicate în mişcările muşchilor, ducând la o descreştere a abilităţii de a se mişca şi a vorbi odată cu trecerea timpului. De obicei, simptomele apar după 50 de ani şi duc la deces în câteva luni sau ani, scrie History.

Atunci când doctorii l-au diagnosticat pe Hawking cu această boală la doar 21 de ani, aceştia au prezis că va mai trăi doar câţiva ani. Dar a reuşit să mai trăiască încă 55.

Mai multe detalii despre boala sa puteţi găsi aici.

Nu era un „şofer” de scaun cu rotile bun

Odată ce a început să folosească scaunul cu rotile, Hawking a devenit autorul unor poveşti interesante. „Există o poveste apocrifă – nu ştiu dacă este adevărată – că odată l-a călcat pe degete pe Prinţul Charles”, a relatat Kristine M. Larsen, profesoară de astronomie la Central Connecticut State University şi autoare a cărţii Stephen Hawking: A Biography.

„Îi plăcea să danseze în scaunul său pe ringul de dans”, a precizat aceasta. „Îmi aduc aminte că se plimba prin sălile de conferinţă în scaunul său”. După un incident în care a făcut un accident şi şi-a rupt şoldul, a glumit că „este un şofer nepriceput”.

A făcut multe pariuri ştiinţifice, chiar dacă pe multe le-a pierdut

Hawking este cunoscut pentru contribuţiile sale în fizica teoretică. Dar ca orice savant, a făcut unele greşeli şi a dezvoltat o reputaţie că făcea şi pierdea multe pariuri.

În 1975, a făcut un pariu pe o subscripţie la Penthouse cu fizicianul Kip Thorne că obiectul Cygnus X-1 nu era o gaură neagră. A pariat pe o enciclopedie şi că informaţia se pierde în găurile negre. A mai pariat pe 100 de dolari că nimeni nu va descoperi bosonul Higgs. A pierdut toate cele trei pariuri.

Unele dintre teoriile sale ştiinţifice erau controversate la început

În ciuda pariurilor pierdute, Hawking a avut multe reuşite. „Una dintre primele descoperiri teoretice este aceea că găurile negre ar trebui să radieze”, a precizat Larsen. „Dar atunci când a prezentat ideea colegilor, aceştia nu au crezut că este o prostie”.

Totuşi, odată ce calculele sale au fost verificate, „au găsit că da, conform legilor fizicii pe care le ştim, găurile negre ar trebui să radieze”. Conceptul ştiinţific a rămas acum cunoscut sub denumirea de radiaţia Hawking.

Inteligenţa artificială îl îngrijora

Hawking credea că progresul tehnologic este imperativ pentru supravieţuirea umană; dar era foarte îngrijorat cu privire la inteligenţa artificială.

„Alături de beneficii, inteligenţa artificială aducea şi pericole, precum armele autonome sau noi moduri de a-i oprima pe cei mulţi. Pe viitor, inteligenţa artificială îşi poate dezvolta voinţă proprie – una care va fi în conflict cu a noastră”.

Subiectul era personal pentru Hawking pentru că acesta a beneficiat de inteligenţa artificială. Începând cu 2008, Hawking a comunicat prin mişcarea obrajilor. Utilizând tehnologia care poate detecta aceste mişcări, un algoritm convertea mişcările în sunet, tehnologia devenind din ce în ce mai performantă pe măsură ce învăţa tiparele de mişcare ale lui Hawking.

Alte detalii puteţi găsi aici.

A avut o relaţie tumultoasă cu soţia sa

Atunci când The Theory of Everything a debutat în 2014, a fost criticat pentru felul în care a fost protretizată prima sa soţie, Jane Wilde. Bazat pe scrierile despre viaţa sa şi căsătoria cu Hawking, filmul a oferit o perspectivă romantică a femeii care a făcut sacrificii pentru soţul său.

În viaţa reală, lucrurile au fost mai complicate, mai ales că femeia avea în grijă şi cei trei copii.

Mai multe detalii despre relaţia celor doi puteţi găsi aici.

A scris cinci cărţi de copii împreună cu fiica sa, Lucy

În afară de multele lucrări ştiinţifice şi cărţi de popularizare a ştiinţei, Hawking a scris mai multe cărţi pentru copii, care combinau ştiinţa şi aventura.

Acestea au ca personaj principal pe un băiat numit George, care învaţă despre Univers pe măsură ce călătorea. În cea mai recentă carte, George şi Luna Albastră, băiatul intră într-un program de antrenament pe Marte, „luptând pentru supravieţuire în ceea ce pare a fi Hunger Games (Jocurile Foamei) pe Planeta Roşie”, conform descrierii lui Hawking (da, Hawking ştia despre Hunger Games).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Realizările ştiinţifice ale lui Stephen Hawking, marele geniu al erei noastre. ”Scopul meu este simplu: o înţelegere completă a Universului, de ce este aşa cum este şi de ce există”

Stephen Hawking, o scurtă istorie a unui geniu: ”Să fiu al naibii dacă voi muri înainte să descopăr mai multe din tainele Universului”

Stephen Hawking: ”Aşteptările mele s-au redus la zero la vârsta de 21 de ani. De atunci, totul a fost bonus”. Citate memorabile ale savantului

Stephen Hawking susţine că ştie ce s-a întâmplat înainte de apariţia timpului

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase