Home » Istorie » Anul 1944: Premiera piesei „Steaua fără nume”. Autorul ei Mihail Sebastian a fost nevoit să se ascundă – 100 de ani în 100 de momente

Anul 1944: Premiera piesei „Steaua fără nume”. Autorul ei Mihail Sebastian a fost nevoit să se ascundă – 100 de ani în 100 de momente

Publicat: 25.03.2018
În 1 martie 1944 a avut loc premiera piesei "Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, la Teatrul Alhambra.
Piesa avea în distribuţie mari actori, printre care  Radu Beligan sau Marcel Anghelescu. „Steaua fără nume” a devenit una dintre cele mai jucate piese româneşti.
 
Mihail Sebastian (născut în 18 octombrie 1907 la Brăila), de profesie avocat, a publicat piesa „Steaua fără nume” sub pseudonimul Victor Mincu, deoarece era evreu şi cenzura vremii ar  fi interzis-o. După premieră, presa vremii a descris astfel evenimentul: “Autorul, Mihail Sebastian, se ascunde sub alt nume. Agenţii „Siguranţei” sunt în sala Alhambra, arhiplină de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”. Din dramaturgia scriitorului mai fac parte şi piesele „Ultima oră” şi „Insula”, cea din urmă rămânând neterminată, al treilea act fiind completat de prietenul său Mircea Ştefănescu. Totodată, a mai publicat volumele „De două mii de ani” (1934), „Oraşul cu salcâmi” (1935), „Accidentul” (1940). Între 1935 şi 1944, a ţinut un jurnal intim, publicat postum abia în 1996.
 
Mihail Sebastian a murit un an mai târziu de la premiera piesei „Steaua fără nume”, în urma unui accident rutier, pe 29 mai 1945. Avea numai 37 de ani.
 
Piesa „Steaua fără nume” a fost difuzată pentru prima dată la teatrul radiofonic în 1954, în regia lui Mihai Zirra. Din distribuţie făceau parte actorii Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Maria Wauvrina, Horia Şerbănescu, Nineta Gusti, Nae Roman, Tanţi Cocea, Nae Roman, Jules Cazaban, Constantin Brezeanu. De-a lungul anilor, „Steaua fără nume” a fost pusă în scenă de multe teatre din ţară, fiind una dintre cele mai jucate piese româneşti. 
 
Cele mai importante, sugestive, tragice sau fericite momente. Toate sunt cuprinse de agenţia MEDIAFAX în Campania „100 de ani în 100 de momente”, care vă oferă câte un eveniment al fiecărui an din ultimul centenar.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase