Home » Istorie » Oamenii au supravieţuit schimbărilor climatice dramatice din urmă cu 11.000 de ani

Oamenii au supravieţuit schimbărilor climatice dramatice din urmă cu 11.000 de ani

Publicat: 29.03.2018
Primii oameni care au revendicat Marea Britanie la sfârşitul ultimei Ere Glaciare au avut parte de schimbări climatice majore şi rapide, însă au făcut faţă acestora, dezvăluie un nou studiu.

Noile investigaţii realizate asupra unor persoane misterioase din preistoric, ce au locuit în sit-ul mezolitic din Star Carr, sugerează că acestea au trecut printr-o schimbare de mediu dramatică în urmă cu 11.000 de ani. Însă, conform Science Alert, nu există nicio dovadă că acestea le-ar fi afectat viaţa de zi cu zi. 

”Anterior, se credea că schimbările de mediu abrupte ar putea provoca colapsul populaţiei mezolitice din nordul Marii Britanii,” susţine cercetătorul Simon Blockley din cadrul Universităţii din Londra. 

”Însă, studiul nostru dezvăluie că cel puţin în cazul coloniilor din Star Carr, primele comunităţi au reuşit să reziste fenomenelor climatice extreme şi persistente,” adaugă el. 

Credit: Antler headdress (University of York)

Descoperit pentru prima oară în 1940, locul găzduieşte rămăşiţele primelor comunităţi din Marea Britanie, dar şi cele mai vechi ateliere de dulgherie descoperite în Europa. În afară de case şi ateliere, specialiştii au descoperit rămăşiţe ale vănătorilor-culegători care sunt asemănătoare cu cele ale strămoşilor populaţiei britanice din prezent. În regiune auu fost descoperite atât structuri din cherestea, cât şi rămăşiţe de animale şi lamele de piatră. De asemenea, au fost descoperite coarne de cerb roşu, care ar fi fost utilizate, conform specialiştilor, în ritualuri. 

Specialliştii sugerează că au existat două episoade dramatice de scădere a temperaturilor, în urmă cu 9.300 şi 11.100 de ani, ce au dus la o schimbare bruscă a temperaturilor cu aproximativ 10 grade Celsius. Cercetătorii se aşteptau ca această schimbare majoră să aibă un impact asupra vieţii populaţiei din Star Carr. Într-adevăr, primul episod al fenomenului a dus la o scădere a activităţilor lor, însă s-au adaptat şi şi-au schimbat obiceiurile pentru a înfrunta a doua iarnă puternică. ”Au fost extrem de rezistenţi instabilităţii climatice şi au reuşit să menţină o societate stabilă,” a declarat Candy. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase