Home » Istorie » Farsa prin care scriitorul Virgil Tănase, refugiat la Paris, a fost salvat de furia lui Nicolae Ceauşescu

Farsa prin care scriitorul Virgil Tănase, refugiat la Paris, a fost salvat de furia lui Nicolae Ceauşescu

Farsa prin care scriitorul Virgil Tănase, refugiat la Paris, a fost salvat de furia lui Nicolae Ceauşescu
Publicat: 01.06.2018
„Moartea” înscenată a jurnalistului Arkady Babchenko a uimit publicul şi a atras antipatii din partea ruşilor faţă de ucrainenii ce au acuzat Rusia că ar fi încercat să-l asasineze. Deşi pare o întâmplare incredibilă şi fără precedent, un fenomen asemănător a mai avut loc în 1982.

În acea perioadă se spune că serviciile secrete ale României comuniste au plănuit asasinarea scriitorului Virgil Tănase, ce se afla în acea perioadă în Franţa. AFP relatează că Tănase a scris în acea perioadă un articol în ziarul francez „Actual”, în care critica regimul lui Nicolae Ceauşescu. La scurt timp, de la Bucureşti au venit şi ordinele prin care un agent francez a fost însărcinat să-l omoare pe autor, care în acea perioadă deţinea cetăţenie franceză. 

Însă agentul Matei Haiducu a dezvăluit planul de asasinare a scriitorului şi a prietenului său, dizidentul Paul Goma. În acel moment,  autorităţile franceze au înscenat răpirea lui Tănase. „Virgil Tănase a fost un român refugiat în Franţa pe care Securitatea a încercat să-l elimine, iar DST-ul (Serviciul de Informaţii Francez) l-a ascuns pentru o perioadă de timp pentru a-i fi înscenată moartea”, a declarat Eric Denece, director al Centre Français de Recherche sur le Renseignement (CF2R). 

În cartea „Des affaires très spéciales”, autorii Jacques-Marie Bourget şi Yvan Stefanovitch scriau: „Pe 20 mai 1982, Virgil Tănase a fost răpit din faţa casei sale din Paris”.

„Soţia sa, îngrijorată de faptul că nu a primit nicio veste, a sunat la DST. Următoarea zi, acompaniată de doi ofiţeri de poliţie, femeia a declarat dispariţia soţului său la o secţie de poliţie locală. Femeia a jucat perfect rolul soţiei îngrijorate, deşi aceasta chiar nu ştia ce s-a întâmplat cu soţul ei şi de farsa care era pusă în scenă”, scriau autorii în carte. 

Aceasta este o altă paralelă cu cazul Babchenko, deoarece nici soţia acestuia nu a ştiut că moartea soţului său a fost o farsă. Tănase a fost amplasat într-o locuinţă din Bretania timp de trei luni, timp în care Securitatea din România a fost acuzată de uciderea bărbatului. În prezent, Tănase are 72 de ani şi s-a reîntors la cariera sa de scriitor şi dramaturg. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase