Home » Istorie » Rămăşiţele ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al-II-lea, au fost autentificate. În urmă cu 100 de ani împăratul a fost ucis împreună cu soţia şi cei cinci copii

Rămăşiţele ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al-II-lea, au fost autentificate. În urmă cu 100 de ani împăratul a fost ucis împreună cu soţia şi cei cinci copii

Publicat: 18.07.2018
La un secol de la moartea ultimului ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, testele ADN au dezvăluit autenticitatea rămăşiţelor fostului conducător.

Conform Russian Investigative Committee, ţarul Nicolae al-II-lea, soţia sa şi cei cinci copii au fost ucişi prin împuşcare de către bolşevici în urmă cu 100 de ani. În prezent, conform Mail Online, rămăşiţele acestora au fost identificate. Ţarul Nicolae al II-lea Romanov a fost vărul monarhului britanic George al-V-lea.

Testele genetice cerute de către Biserica Ortodoxă din Rusia „au confirmat că rămăşiţele descoperite aparţin fostului împărat Nicolae al-II-lea şi familiei sale”, scrie în declaraţia oficială Investigative Committee. Testele au implicat deshumarea tatălui lui Nicolae, Alexandru al-III-lea, fapt ce a dovedit că sunt „tată şi fiu”, au afirmat specialiştii. Bolşevicii l-au împuşcat pe ţar după abdicare împreună cu întreaga sa familie, servitori şi medici în noaptea de 16-17 iulie 1918. 

Sursa: Public Domain

Ţarul Nicolae al II-lea, soţia sa, ţarina Alexandra, cele patru fiice ale lor – marile ducese Anastasia, Maria, Olga şi Tatiana -, fiul lor, ţareviciul Aleksei, şi patru servitori ai familiei imperiale au fost asasinaţi în pivniţa unei case din Ekaterinburg.
 
Ei au fost puşi să se alinieze, ca pentru o fotografie de familie, iar un pluton de execuţie bolşevic i-a ucis pe toţi cu rafale de gloanţe, potrivit declaraţiilor unor martori. Aceia care nu au murit imediat, au fost ucişi cu baionetele.
 
O anchetă îndelungată, ce a investigat celebra crimă din 1918, a fost închisă în 1998, după ce unele teste ADN au autentificat rămăşiţele membrilor familiei Romanov, descoperite într-o groapă comună din regiunea Ural, în 1991.
 
Însă acele teste ADN, efectuate de specialişti din străinătate, nu i-au convins pe unii dintre membrii Bisericii ortodoxe ruse, deoarece rămăşiţele pământeşti ale ţareviciului Aleksei şi marii ducese Maria au fost descoperite abia în 2007, într-o altă groapă comună din regiunea Ural.
 
Rămăşiţele cuplului imperial şi ale trei dintre fiice au fost reînhumate în mod oficial pe 17 iulie 1998 – în ziua în care s-au împlinit 80 de ani de la asasinarea lor -, la Catedrala Sf. Petru şi Pavel din Sankt Petersburg.
 
Membrii familiei Romanov au fost canonizaţi de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 2000, iar acesta este motivul pentru care subiectul este unul sensibil pentru instituţia religioasă. Printre legendele populare se numără cea care sugerează că unul dintre fii ar fi supravieţuit. 
 
Rămăşiţele ţareviciului Aleksei şi ale marii ducese Maria sunt păstrate în prezent la Arhivele de Stat ale Rusiei.
 
Purtătorul de cuvânt al Bisericii ortodoxe, Vladimir Legoida, a declarat într-un comunicat că cele mai noi rezultate ale testelor ADN vor fi analizate „cu atenţie”.
 
Comisia de anchetă mai are de investigat şi o serie de documente istorice.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase