Home » Istorie » Soţii Rosenberg: comuniştii americani executaţi pentru înaltă trădare, care au spionat pentru Uniunea Sovietică

Soţii Rosenberg: comuniştii americani executaţi pentru înaltă trădare, care au spionat pentru Uniunea Sovietică

Soţii Rosenberg: comuniştii americani executaţi pentru înaltă trădare, care au spionat pentru Uniunea Sovietică
Publicat: 12.08.2018
Julius şi Ethel Rosenberg au fost doi comunişti americani (soţi şi soţie) care au fost executaţi pe 19 iunie 1953 ca urmare a furnizării de informaţii secrete militare Uniunii Sovietice.

Julius a fost omorât la primul şoc al scaunului electric. Ethel a avut nevoie însă de 5 şocuri electrice pentru a muri, relatează War History Online.

La sfârşitul anilor ’40, serviciile speciale americane au putut sparge codurile secrete sovietice şi să le asculte comunicaţiile. Acest lucru a dus la identificarea mai multor spioni în programul de cercetare nuclear al Statelor Unite.

Printre aceştia era şi Claus Fuchs, un fizician de origine germană care lucra în Marea Britanie. Fuchs a lucrat cu mulţi savanţi care au fost implicaţi în Proiectul Manhattan, care a dus la crearea primelor bombe atomice. Acesta a trimis informaţiile primite la sovietici. Într-o măsură, din cauza lui sovieticii şi-au putut crea propriul arsenal nuclear în doar 4 ani de la bombardarea oraşelor japoneze Hiroshima şi Nagasaki.

Urmărind această cale, agenţii SUA l-au putut captura pe David Greenglass, care în 1944 a fost cooptat în Proiectul Manhattan. Conform The Times, Greenglass propovăduia beneficiile comunismului oriunde mergea, inclusiv la Los Alamos.

Sora lui Greenglass era Ethel Rosenberg. Acesta a ajuns să-i trimită soţului ei, Julius, o schiţă şi câteva pagini cu detalii tehnice ale bombei atomice. Agenţii federali l-au arestat pe Julius în 1950.

Mai mult, Greenglass a ajuns să depună mărturie împotriva surorii sale, susţinând că de fapt ea l-a ajutat pe Julius în misiunea de spionaj. Mai târziu, acesta şi-a retras afirmaţiile, susţinând că şi-a implicat sora pentru a-şi ţine nevasta departe de investigaţii, zicând că soţia sa este mai importantă decât sora.

Spre deosebire de alţi spioni aduşi la judecată, în SUA, soţii Rosenberg nu şi-au abandonat declaraţia de nevinovăţie. Judecătorul i-a găsit pe ambii vinovaţi şi a hotârât pedeapsa capitală pentru amândoi în aprilie 1951.

Până în anii ’90, mulţi au susţinut că soţii au fost condamnaţi pe nedrept, spunând că erau nevinovaţi şi că SUA era vinovată de anti-semitism. Dar în aceiaşi ani ’90, Proiectul Venona a fost desecretizat şi toate comunicaţiile sovietice au fost făcute disponibile publicului larg.

Există însă dubii că Ethel a fost implicată în spionaj, pentru că nu apare că l-ar fi asistat pe soţul său. Singura legătură cu crimele soţului au fost acuzaţiile fratelui ei.

Alexander Feklisov, un agent KGB retras din activitate, care a lucrat cu spionii din programul atomic, a spus că Ethel nu a fost implicată şi că informaţia pe care au primit-o de la Julius a fost practic inutilă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

”Spionii” biblici au fost găsiţi într-un mozaic vechi de 1.500 de ani. Descoperirea contrazice o teorie veche despre evrei

Ce este Novichok, otrava care aproape a omorât un fost spion rus din Marea Britanie?

5 dintre cei mai cunoscuţi spioni dubli care au activat în perioada Războiului Rece. Unul dintre ei a fost EXECUTAT – FOTO

Cine a fost spionul real, dependent de femei sexy, jocuri de noroc şi alcool, care l-a inspirat pe James Bond

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase